Инфо

15. децембар 2020.15. дец 2020.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Марија Ратковић добитница награде "Лаза К. Лазаревић"

У оквиру резиденцијалног књижевног програма Културног центра, Лазина кућа за писце, данас је уручена награда за најбољу необјављену савремену приповетку на српском језику Марији Ратковић.

-Признање које долази из родног града је увек значајније. У Шапцу сам одрасла, ту сам научила да пишем и занимљиво је то што сам награду за кратку причу, односно приповетку добила баш овде. У исто време из штампе излази и моја књига „Испод мајице“ у издању Контраст издаваштва, те бих волела да наставим у истом смеру, и причању прича - каже Марија Ратковић овогодишња добитница најбоље необјављене приповетке Лаза К. Лазаревић коју четвртину века додељује Културни центар Шабац.

У јакој конкуренцији, прича Марије Ратковић “Амбис” издвојила се упечатљивом, вишеслојном нарацијом о искуству женског одрастања које неретко подразумева компромисе, обмане и тактизирање, навео је жири у образложењу.

-Амбис нам доноси причу о женском искуству, одрастању и пријатељству које није идеализовано нити канонизовано, већ је пуно препрека и превазилажења истих. Волела бих да охрабрим жене које се двоуме да ли смеју и мисле да нису довољно одважне да испричају занимљиве приче које леже дубоко у њима. Порука је да то учине - нагласила је Ратковић.

Иако је тренутна ситуација приморала установе културе да се прилагоде, али остану у свом домену, Културни центар је штампао издање Лазиног фанзина, а планирано је да се у овом смеру настави.

-Ово је први градски резиденцијални програм и један од четири у Србији. Лазина кућа за писце је нови концепт и подразумева боравак писца у локалној средини. У оквиру програма објединили смо и књижевну награду коју додељујемо већ 25 година. Циљ је да се наши млади суграђани буду привучени овим видом уметности- појаснила је Катарина Јанковић Поповић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa