Инфо

16. децембар 2020.16. дец 2020.
У професионалним гејминг водама сам десет година, а с играма цијели живот
Гордан Илинчић, уредник на КУВО ТВ-у - „незванична гејминг енциклопедија“

У професионалним гејминг водама сам десет година, а с играма цијели живот

Бити главни и одговорни уредник највеће редакције на КУВО ТВ-у, гејминг редакције, подразумијева огромно знање и информисаност, од самих почетака гејминг индустрије, преко њеног развоја, до данас. Управо Гордан Илинчић посједује све то, чему свједочи и чињеница да су га колеге назвали „незванична гејминг енциклопедија“. Специјализованим, гејминг новинарством бави се већ десет година, а на КУВО ТВ-у добио је прилику да преточи своје искуство и вјештине у телевизијске формате.

Нова регионална гејминг телевизија – КУВО ТВ, која се емитује у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори, нуди прегршт ауторских емисија о свим сферама гејминга, али и еспорта. Програмска шема помно је осмишљена и креирана да задовољи потребе свих љубитеља видео-игара.

С Горданом смо разговарали о креирању гејминг садржаја, циљним групама њихових емисија и колико је све то неразвијено на нашим просторима, у односу на остатак свијета.

Открили сте нам да сте цијели свој живот у „играма“. Можете ли нам рећи како је све почело и колико је то давно било?

Било је то јако давно, тамо некад крајем 80-их. Мислим да сам таман кренуо у први основне, када сам код нерођеног брата по први пут заиграо игру по имену ГОРФ. Играо сам на Цоммодоре 64, који је уједно био и први мој комп. Заправо, чим смо кренули кући од родбине кренуло је моје „терорисање“ родитеља док и мени нису купили компјутер. Све остало је историја... (смијех)

Када сте схватили да желите да будете новинар-гејмер?

Још од куповине првог компјутера, била је то 88-ма или 89-та година, почео сам да пратим и гејминг медије. У то вријеме, излазио је часопис „Свет компјутера“ и његово посебно издање „Свет игара“. Све информације о играма налазио сам у њима (зато и дан-данас, након готово 30 година, „Свет компјутера“ читам од задње странице према првој) и некако ме одувијек привлачио свијет гејминг медија. Моја заинтересованост наставила се и кроз године, можемо рећи и деценије, све док и сам нисам ушао у свијет медија, прво као новинар тек покренутог „ГоодГаме.хр“ гејминг портала, а данас и као главни и одговорни уредник. Дакле, професионално сам у водама готово 10 година, а с играма цијели свој живот.

Када упоређујемо гејминг индустрију на нашим просторима и у свијету, колико је мање развијена та индустрија код нас?

Кратко и јасно, много. Вјероватно је разлог конзервативност регије, која „игрице“ (да, мислим да не би требало говорити игрице за вишегодишње пројекте на којима раде стотине људи и у које се улажу стотине милиона долара – то су игре, не игрице) посматра као нешто што лоше утиче на омладину. То није, и не мора бити тако. Знамо колики је значај и утицај гејминг сцене у свијету, а свјесни смо и небројених бенефита који долазе услијед гејминга. Међутим, људи на нашим просторима, још на све то гледају из другачије перспективе и само из једног угла. Ипак, назире се свјетло на крају тунела и надам се да долазе бољи дани за гејминг, те да ћемо и ми, у нашим емисијама на КУВО ТВ-у, указати на предности овог свијета.

Шта је, по вашем виђењу, револуционарно у пројекту КУВО ТВ-а?

Прије свега ТВ формат, који људи на нашим просторима воле, а који у оваквом издању баш и није присутан у регији. Чињеница је да се значајан дио млађе публике окреће друштвеним мрежама и стреаминг каналима, а мање гледању класичне телевизије. Но, мислим да имамо прави рецепт да цијелу причу на велика врата донесемо и на ТВ екране. Имамо доста ауторских емисија, од којих свака има одређену, циљану публику, било да се ради о еспорту, маинстреам гејмингу или некој ужој сфери.

Споменули сте „прави рецепт“ за ступање гејминга на ТВ сцену. Како је изгледала припрема свега што сте „заКували“ за публику КУВО ТВ-а?

Као што рекох, у питању је заиста велики број различитих емисија, намијењених различитим интересним групама. Приликом осмишљавања тих емисија, узели смо у обзир управо сваку од тих циљних група и њој прилагодили одређени садржај. Тако, на примјер, за носталгичаре и љубитеље старијих игара имамо емисију РетроВисион, а они који преферирају наслове мањих независних студија сигурно ће са уживањем гледати Индие Интро. Ту је и Фирст Левел емисија за клинце, а за публику која жели само информације, имамо и емисије информативног карактера. Значи, заиста, за свакога понешто.

КУВО ТВ је озбиљан пројекат на којем ради велики стручни тим, који има много искуства у раду на телевизији. Уз квалитетан садржај који спремамо у редакцијама, те велико искуство продукцијског тима, мислим да смо на правом путу да заједничким снагама испоручујемо публици нешто заиста посебно.



Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa