Инфо

9. фебруар 2021.9. феб 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Пољопривредници заслужују веће пензије

Иницијатива "Село-град" данас је одржала конференцију за медије на којој су најавили да ће од локалне самоуправе тражити једнократну помоћ за пољопривредне пензионере, а од Владе Републике Србије и Министарства пољопривреде повећање пољопривредних пензија. Истакли су да су пензије од 11.000 до 14.000 мизерне и да је најмање 20.000 динара неопходно за подмирење основних потреба.

-Сматрамо да Град Шабац треба да пољопривредним пензионерима, који имају мизерне пензије, да једнократну помоћ у износу од 20.000 динара. Сигурни смо да у буџету предвиђеном за пољопривреду од 160 милиона динара, има низ пројеката који неће бити реализовани и да могу да се издвоје средства за људе који живе на рубу сиромаштва. Послали смо и писмо премијерки Ани Брнабић и министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславу Недимовићу, где захтевамо да повећају пензије пољопривредницима на минимално 20.000 динара. Уколико у догледно време не добијемо одговор од Владе Републике Србије, или он буде негативан, ми ћемо са организацијом "Крени промени" покренути петицију, рекао је Салко Карадаревић.

Одборник Иницијативе у Скупштини Града Милош Јевтић изнео је пример свог деде који има пензију од нешто већу од 12.000 динара. Сматра да је 20.000 динара довољно за основне потребе.

-Мој деда је цео свој живот провео радећи на селу, примио је за јануар 12.582 динара пензије. Мислим да је то премало да би он у његовим годинама могао да живи од тога. Са 20.000 динара месечно могле би да се задовоље основне потребе пензионера у селу, навео је Јевтић.

Драган Станковић, одборник Иницијативе, сматра да је нарочито важно сада, у доба пандемије, да се пољопривредним пензионерима помогне.

-Они доста средстава одвајају на лекове. Пољопривредна пензија од 11.000 до 14.000 динара. Пољопривредни произвођачи значајно учествују у БДП-у Републике Србије, тако што су велики потрошачи. Цене репроматеријала су велике, као и акцизе. Пољопривредник треба да буде уважен од државе и не може да прима пензију која није довољна ни за лекове, рекао је Станковић.

Образложио је да док су били део власти у Скупштини Града нису тражили помоћ за пољопривредне пензионере због тога што се сада ситуација знатно променила, пре свега због ковида, али и целокупног стања у пољопривреди, за које је рекао да је сада знатно горе.

-Поред тога, сада је једна власт на локалу и на републичком нивоу.Одређене предлоге смо подносили и раније и Скупштина их је усвајала, али то Влада Републике Србије никада није уважила. Није велики издатак ни за Град Шабац да помогне пољопривредним пензионерима на територији Града, јер то није много људи. Апсурдно је да у држави среће и благостања, како они кажу, неко прима од 11.000 до 14.000 пензију. Пољопривредници заслужују много више, рекао је Станковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa