Инфо

22. март 2021.22. мар 2021.
Image by Taken from Pixabay

Image by Taken from Pixabay

ФССШ: Одустаните од мале матуре

Председник Форума средњих стручних школа (ФССШ) Милорад Антић упутио је министру просвете Бранку Ружићу допис у коме од њега тражи да се ове године одустане од мале матуре, због начина на који је извођена настава у околностима епидемије корона вирса.

Како је пренео портал НоваС, Антић је у допису изразио наду да је Ружић "схватио да је одржавање мале матуре потпуно бесмислено" у новонасталим околностима и "катастрофалној ситуацији са епидемијом ковида-19 у Србији", када је цео образовни систем прешао на онлајн наставу.

"У ситуацији када скоро две школске године ђаци не похађају наставу онако како је то предвиђено планом и програмом, када час иду у школу, а час раде онлајн, тешко да се може очекивати ниво знања који је неопходан за полагање мале матуре", навео је он у допису.

Како је додао, уведен је комбиновани систем наставе чиме се добар део предавања свео на гледање телевизије и платформи које "никако не могу да замене директан контакт ученика и наставника".

Антић је истакао да се поједини предмети уче само у последње две или три школске године - као на пример хемија, која се похађа од седмог разреда или физика која се учи три године, а највећи број предмета четири године.

"Поставља се оправдано питање: Да ли је реално очекивати и надати се да су ученици успели да савладају задато школско градиво и да могу на једном озбиљном нивоу да полажу малу матуру", упитао је председник ФССШ.

Антић је оценио да инсистирањем да се мала матура одржи - отвориће се црно тржиште јер ће "родитељи, у жељи да им деца упишу што боље школе, и задњи динар дати на приватне часове и професоре који држави неспорно не плаћају порез за такав рад", а додао је и да је "питање колико су педагошки обучени за рад из предмета који су предвиђени за малу матуру".

"У ситуацији када немају све школе, али ни сви ученици техничке могућности за одржавање и праћење онлајн наставе и када је јако мало деце спремно да се у потпуности посвети учењу и стицању знања у новонасталим околностима, извођење мале матуре губи сваки смисао. Једноставно речено, резултати на тестовима би били јако лоши", навео је.

Антић је истакао да ФССШ предлаже да би "можда најбоље решење" било да се формира Радна група, која би урадила озбиљну анализу и донела најбоље могуће решење како за ђаке, тако и за њихове родитеље, али и наставнике.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa