Инфо

22. март 2021.22. мар 2021.
Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Банкомат који препознаје лице

Сингапурска банка ОЦБЦ увела је у употребу биометријску технологију препознавања лица за услуге на банкоматима.

Банка је тако елиминисала потребу за ношењем платних картица.

Банка тврди да је прва у југоисточној Азији применила фацијалну биометрију за услугу упита стања на рачуну на осам банкомата на подручју Сингапура, преноси сингапурски портал.

ОЦБЦ намерава да ову техологију постепено прошири и на услугу подизања готовине на својим аутоматима у Сингапуру, када буде утврдила колико је овај начин функционисања банкомата безбедан.

Овај потез банке је уследио након што је у јулу 2019. увела технологију QР кода за подизање готовине на банкоматима.

Из ОЦБЦ-а наводе да су упит о стању рачуна и подизање готовине најчешће коришћене услуге на банкоматима и да чине близу осам од 10 свих трансакција које клијенти изврше на њиховим АТМ-овима.

Банка се придружила Сингапурској националној инфраструктури дигиталног идентитета и користи њихову технологију препознавања лица, како би безбедно верификовала корисника у банкарским трансакцијама на банкоматима без потребе за АТМ картицама.

Скенирано лице клијента се проверава и верификује у националној биометријској бази података Сингапура која садржи фотографије и идентитете четири милиона становника овог града-државе.

Верификација лица садржи безбедносну функцију за спречавање превара, која укључује и технологију за детекцију живог организма, чиме се блокира евентуална злоупотреба фотографија, видео записа или маски током поступка верификације.

Стручњаци кажу да овакве технологије и даље са собом носе одређене безбедносне изазове на чијој елиминацији треба радити, али да су у овој ситуацији, када се вирус може пренети и преко руку, и више него корисне, јер помажу у избегавању ризичних контаката.
Каматица/Тањуг

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa