Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Скулптура "Дијалог" свечано отворена у Савској авенији

У Савској авенији постављена је скулптура под називом ,,Дијалог” уметника Марка Вукше. Она је део Резиденцијалног програма Културног центра насталог са циљем да се стваралаштво приближи грађанима и да савремена уметност буде део јавног простора као целина и нераскидиви део архитектуре града.

Фото: Глас Подриња

- Ово је део нашег резиденцијалног програма који траје већ неколико година. Скулптура "Дијалог" је последња у низу реализованих. Драго ми је што је скулптура завршена и постављена до празника нашег Града и што је улепшала Савску авенију. Дијалог је назив скулптуре, али је и више од тога, јер у друштву постоје различита мишљења и кроз дијалог је неопходно да дођемо до решења како би наш град напредовао у правом смеру и буде Мали Париз као што је био некада када смо били први у свему. Надам се да ћемо у наредном периоду, уз помоћа актуелне градске власти и господина Пајића као градоначелника успети то да урадимо- нагласила је в.д. директорка КЦ Светлана Станковић.

Фото: Глас Подриња


Идејна замисао београдског академског вајара реализована је уз подршку Министарства културе Републике Србије, Града Шапца и донације приватне компаније. Иницијатор и кустос Резиденцијалног програма КЦ је историчар уметноси Филип Ковачевић.

- Велико ми је задовољство што се баш на Дан града отвара ова скулптура. Инспирација је била локација, Савска авенија, као локација која спаја град и реку, тврђаву и град и то видим као просторни дијалог града и реке, али и временски дијалог садашњости и прошлости, а како је она баш на шеталишту, говоримо и о најважнијем, дијалогу међу људима. Уметнички, реч је оспајању две форме које нису компатибилне, али могу наћи заједнички језик -рекао је аутор скулптуре Марко Вукша.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa