Инфо

7. јун 2021.7. јун 2021.
Pixabay

Pixabay

Одобрен лек за успоравање Алцхајмера

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила је данас први нови лек за Алцхајмерову болест у готово 20 година, занемарујући упозорења од независних саветника да тај третман није показао да помаже успоравању болести која уништава мозак.

ФДА је саопштила да је дала одобрење за лек фирме Биоген за пацијенте са Алцахјмером.

То је једини лек за који, како каже америчко регулаторно тело, постоји вероватноћа да може да лечи саму болест уместо усмерења само на симптоме болести као што су анксиозност и несаница.

Одлука која би могла да утиче на милионе старијих Американаца и њихове породице, ће сигурно изазвати неслагања међу лекарима, медицинским истраживачима и групама пацијената. Одлука такође има далекосежне импликације за стандарде за процену експерименталних терапија, укључујући оних које показују само постепене предности.

Нови лек који је фирма Биоген развила са јапанском Еисаи корпорацијом, не делује тако да се особа опорави од менталног погоршања, само га успорава, показала је једна студија. Примењује се у виду инфузије сваке четири недеље.

Амерички ФДА тражи од произвођача да спроведе додатну студију да потврди добробит лека за пацијенте. Ако студија не успе да покаже ефикасност ФДА би могла да је повуче са тржишта мада она то ретко ради.

Биоген није одмах објавио цену мада су аналитичари проценили да би лек могао да кошта између 30.000 и 50.000 долара за годину дана третмана.

Готово шест милиона људи у САД и још много њих широм света имају Алцхајмер који постепено напада делове мозга потребне за меморију, расуђивање, комуникацију и основне дневне радње. У последњим фазама болести оболели изгубе моћ гутања.

Глобално оптерећење од ове болести, која је најчешћи узрок деменције, ће само расти како "бејби бумерси" буду улазили у шездесете и седамдесете.

Лек назван Ађукањумаб има за циљ да помогне да се са мозга рашчисте штетне наслаге протеина названог бета-амилоид. Други експериментални лекови су то радили раније али направили разлику у способностима пацијената да мисле, брину о себи или живе независно.

Фармацеутска индустрија је већ годинама преплављена неуспелим третманима за Алцхајмер који су представљали милијарде долара утрошених за истраживање. Одобрење америчке Агенције ће вероватно оживети инвестиције у сличне терапије које су раније произвођачи лекова ставили по страни.
Агенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa