Инфо

11. јун 2021.11. јун 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Министарка правде о изменама Устава: Косово остаје у преамбули Устава Србије

Министарка правде Маја Поповић рекла је данас да су измене Устава једна од најважнијих активности у Акционом плану за Поглавље 23 у преговорима са ЕУ и да Косово остаје у преамбули Устава Србије.

"Измене Устава су једна од најважнијих активности у Акционом плану за Поглавље 23. Сама промена Устава у области правосуђа најважнија је у области владавине права. Владавина права доводи до једног правног система где постоји правна сигурност", рекла је Поповић за телевизију Прва.

Када су у питању измене Закона о парничном поступку, министарка је казала да се одустало од измене која предвиђа одбацивање поднесака уколико се не плати судска такса у предвиђеном року, када је до измене закона морало да дође због "затрпаности предметима".

"Од тога се одустало захваљујући нашем веома добром односу са адвокатским коморама и са преговорима и усвојили смо све њихове предлоге. Дошли смо у ситуацију да у судовима у парничним одељењима је постојала затрпаност са предметима, такозваним банкарским предметима, и судије просто нису могле да раде када имају 2.000 и 3.000 предмета у раду. Било је немогуће грађанима да остваре права у разумном року", изјавила је Поповић.

Она се осврнула на предложену промену Устава којом је предвиђено да судије и тужиоце у будућности не бира парламент, као што је то до сада било, и оценила да ће се на овај начин стећи независност тужилаштва.

"Судије ће бирати Високи савет судства и Високи савет тужилаштва. Предлог је да у Високом савету судства буде пет судија и пет истакнутих правника. Са друге стране, у Високом савету тужилаштва биће четири истакнута правника, четворо јавних тужилаца, односно заменика јавних тужилаца, републички тужилац и министар правде", истакла је Поповић.

На питање да ли би републичка јавна тужитељка Загорка Доловац требало више да се појављује у јавности, Поповић је рекла да да би требало да буде присутнија у медијима, и нагласила да њих две имају "одличну комуникацију".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa