Инфо

7. август 2021.7. авг 2021.
Фото: Мачва инфо / Дефиле учесника улицама Богатића

Фото: Мачва инфо / Дефиле учесника улицама Богатића

Трећи међународни фестивал фолклора „БогатФест " у Богатићу

Трећи међународни фестивал фолклора „БогатФест 2021“ започео је у петак дефилеом учесника, улицом Војводе Степе у Богатићу.

Традиционалне ношње из четири земље представили су расположени извођачи из фолклорних група и ансамбала, промовишући успут и мелос свога краја.

Ношње из четири земље


Шетња је завршена на платоу испред Основне школе “Мика Митровић”, где су се на једносатном концерту представил извођачки ансамбли ФА „Ђидо“, од најмлађих група до ветерана, СКУД „Семберија“ из Бијељине, затим гости из Словеније, КУД „Отон Жупанчич“из Артичеа и румунски ансамбл „Флориле Буцовинеи“ из места Радаути.

Из дефилеа изостали су ансамбл из Сремске Митровице и гости из Македоније, који ће се сутра прикључити фестивалској свити.

Свечано отварање у Богатићу


Свечано отварање уприличено је на бини на полигону основне школе, где су током представљања учесника фестивала интониране химне земаља из којих долазе.

Промоција културних и туристичких садржаја


Присутнима се потом обратио председник Општине Богатић, Милан Дамњановић, и званично отворио трећи „БогатФест“.

„Част ми је и задовољство што сам данас овде са свима вама и што имам прилику да у овом предивном амбијенту свечано отворим једну од најзначајнијих манифестација општине Богатић. Да је „БогатФест“ један од значајних и успешних пројеката, чији је основни циљ афирмација традиционалних вредности, промоција мултикултуралности, али и културних и туристичких садржаја нашег краја, показује и чињеница да постоји све више заинтересованих учесника који желе да нас посете. Нема никакве сумње да се путем културе најлакше превазилазе постојеће границе и да нас она спаја, уједињује и обогаћује.

Управо је то највећа вредност нашег „БогатФеста“ и као таквог ћемо га годинама пред нама чувати, градити и развијати. Желим овим путем да изразим захвалност и поштовање свим учесницима и гостима, а такође да упутим искрене честитке организаторима, пре свега нашем Културно-образовном центру и Фолклорном ансамблу „Ђидо“, што су нам омогућили да уживамо у овој прелепој манифестацији.

Поносан сам на све вас, јер сте уткали део себе у нешто што ће све нас оплеменити. Верујем да ћемо данас и сутра провести два незаборавна дана уз богат културни програм, а да ће наши драги гости по завршетку фестивала понети најпозитивније утиске из општине Богатић и наше Мачве. Да би се што пре препустили чарима уметности, проглашавам „БогатФест 2021“ отвореним“, рекао је председник Општине Богатић, Милан Дамњановић.

Концерт Биље Крстић и групе Бистрик


Концертом Биље Крстић и групе “Бистрикт” завршено је прво фестивалско вече, а сутра од 18.30 сви извођачи ће поново продефиловати варошицом, а потом одржати коцерт на бини на полигону ОШ „Мика Митровић“ у Богатићу. Од 17 сати биће приређен и сајам народне радиности и традиционалних производа.

Пре две године на истом месту одржан је премијерни „БогатФест“, а лане је фестивал, због пандемије, био у онлине формату. Организатори манифестације су Културно-образовни центар Богатић и Фолклорни ансамбл „Ђидо“, под покровитељством СО Богатић.

Фото: Мачва инфо/ Традиција у Мачви


Мачва инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa