Инфо

21. септембар 2021.21. сеп 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Произвођачи и стручњаци: Род кукуруза мањи до 50 одсто

У Србији је почела берба кукуруза и приноси са првих њива су од 40 до 50 одсто мањи због екстремно велике суше, рекли су данас произвођачи и стручњаци.

Пољопривредни произвођач из Бечеја Гојко Еремин, који узгаја кукуруз на 800 хектара, рекао је за Бету да је просечан род од пет до седам тона по хектару, што је упола мање у односу на род који постиже када нису екстремни временски услови.

"Принос нам је до 50 одсто нижи од оног који смо остваривали и креће се од пет до седам тона. На мањим површинама које су наводњаване штета ће бити минимална и очекујемо од 10 до 12 тона", рекао је Еремин.

Додао је да има штете и због трулежи на врховима клипа, али да није велика као у Срему где је род бољи, али се процењује да је и штета због "кварног" зрна већа и износи до 20 одсто.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је ових дана да ће просечан род бити од шест до 6,3 тоне по хектару и да ће у односу на претходну годину бити мањи за 20 до 23 одсто, али да ће то бити у рангу десетогодишњег просека и "преко тога".

Еремин је рекао да пропизвођачи са тако умањеним приносом и ценом од 24 динара по килограму која је виша него прошле године за око двадесет одсто могу да покрију трошкове производње, али да је зарада "нула".

Стручњак за стрна жита Мирослав Малешевић оценио је да ће род кукуруза ове године бити минимум 40 одсто мањи у односу на просечан, а и 50 одсто мањи у односу на прошлогодишњи када је био рекордан.

Он је рекао да има њива где нема шта да се обере и где је штета 100 одсто, јер су чак и стабљике спржене високим температурама.

Принос семенског кукуруза због екстремних температура и мањка падавина, према његовим речима, неће бити мањи јер се 80 одсто тих површина наводњава.

Руководилац маркетинга у Институту за кукуруз "Земун Поље" Живота Јовановић рекао је да су процене те научне институције такође да ће принос кукуруза бити мањи од 40 до 50 одсто и да су "политичке прогнозе оптимистичније него што то показује жетва".

"Многи крајеви Србије су овог лета били захваћени сушом још од 15. јуна и осим слабог приноса има проблема и са квалитетом, слаба је озрњеност клипа и уз то оно је 'плитко'", рекао је Јовановић и додао да би просечан принос могао да буде од 4,5 до пет тона по хектару.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa