Инфо

30. септембар 2021.30. сеп 2021.
фото: сајт НАЛЕД

фото: сајт НАЛЕД

NALED: Неопходан јавни електронски регистар свих непореских дажбина

У Србији је систем од 1.200 такси, накнада и других парафискалних намета на републичком нивоу и око 100 локалних административних такси (ЛАТ), као и велики број осталих локалних непореских дажбина, неуређен и нетранспарентан, како за грађане тако и за привреду, па је неопходно направити јединствен јавни регистар свих непореских дажбина, рекла је пројектни менаџер у Националној алијанси за локални економски развој (НАЛЕД) Јелена Ранчић.

Ранчић је за Бету рекла да су те непореске дажбине на републичком нивоу прописане у око 200 закона и 270 поџаконских аката док су у локалним самоуправама оне прописане у преко 400 различитих одлука о ЛАТ, локалним комуналним таксама (ЛКТ), одлукама о висини доприноса за уређивање грађевинског землјишта и одлукама јавних комуналних предузећа.

Неуређен систем локалних непореских дажбина (фото: Pixabay)


То су, како је рекла, показала истраживања и анализе које су урадили КПМГ и НАЛЕД кроз Пројекат за реформу непореских прихода који спроводе заједно са Партнер Солутионс и Институтом Михајло Пупин, а финансира Америчка Агенција за међународни развој.

"Предлажемо да се направи јавни, електронски регистар свих непореских дажбина које се наплаћују грађанима и привреди уз истовремено омогућавање органима јавне управе да на једноставан и систематичан начин уносе у регистар непореске намете, који су у њиховој надлежности уз поштовање принципа да ни једна дажбина која није унета у регистар не може да се наплати. Имајући у виду да у структури непореских дажбина доминирају таксе, унос у регистар би требало започети управо са њима", наводи се у анализи.
Агенција Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa