Инфо

27. октобар 2021.27. окт 2021.
Pixabay

Pixabay

Пољопривредници: Сетва пшенице отежана, нема довољно минералног ђубрива иако је скупље 100 одсто

На тржишту Србије нема довољно минералних ђубрива иако су у односу на прошлу годину скупља више од 100 одсто, па је сетва пшенице отежана и ризична јер ће подбацити принос, рекли су данас пољопривредници за Бету.

"На тржишту се не може наћи довољно минералног ђубрива за сетву пшенице иако је поскупело више од 100 одсто, што значи да се унапред зна да ће принос пшенице подбацити", рекао је пољопривредник Златко Марковић.

Он је рекао да је килограм НПК ђубрива прошле године коштао око 42 динара, а да је сада око 82 динара и да су у том проценту поскупели и КАН, па је килограм 120 динара, а МАП-а 100 динара.

Додао је да су 2012. године цене житарица биле скоро исте као и ове године, а да је тада тона ђубрива коштала 200 евра, а данас је више од 1.000 евра.

Марковић је рекао да је за хектар пшенице потребно око 300 до 350 килограма минералног ђубрива што значи да ће пољопривреднике само за толику површину ђубриво коштати 500 евра, а онима који сеју по неколико десетина хектара биће потребно "мало богатство" само за ђубриво.

Пољопривредници немају никакве повластице ни за куповину горива и литар плаћају 172 динара, па позивају државу да помогне сетву субвенцијама из државне касе, а у супротном најављују протест.

Произвођачи минералног ђубрива и увозници рекли су да је због поскупљења гаса несташица минералног ђубрива и у свету, а уз то је поскупео и транспорт, док на домаћем тржишту недостаје сумпорна киселина. Услед тако великог поскупљења неки увозници минералног ђубрива смањују увоз због ризика да га неће продати.




Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa