Инфо

12. мај 2022.12. мај 2022.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

Међународни дан медицинских сестара, 12. мај

Међународни дан медицинских сестара је глобални догађај који слави посвећеност и храброст медицинских сестара широм света. Овим догађајем координира Међународни савет медицинских сестара (ICN) како би се осигурало признање и непроцењиви доприноси медицинских сестара у очувању здравља људи широм света.

Међународни дан медицинских сестара обележава се 12. маја сваке године, на дан који је уједно и годишњица рођења пионирке медицинских сестара Флоренс Најтингел.


Тема Међународног дана медицинских сестара за 2022. године је „Медицинске сестре: Глас за вођство – Инвестирајте у сестринство и поштујте права за осигурање глобалног здравља.“

Овогодишња тема показује потребу за улагањем у сестринство, за изградњу високо квалификоване медицинске сестре и заштиту права медицинских сестара како би се здравствени системи трансформисали и како би задовољили потребе појединаца и заједница сада и у будућности.

СЗО је 2021. године усвојила документ „Глобални стратешки правци за сестринство и бабицу 2021–2025“, који покрива четири кључне области: образовање, посао, лидерство и пружање услуга.

Ове препоруке обухватају:


1) образовати довољно бабица и медицинских сестара са компетенцијама за задовољавање здравствених потреба становништва;
2) отварати радна места, управљати миграцијама, запошљавању и задржавању бабице и медицинских сестара тамо где су најпотребније;
3) ојачати руководство медицинских сестара и бабица у здравственим и академским системима; и обезбедити да ово особље буде подржано, поштовано, заштићено, мотивисано и опремљено да безбедно и оптимално допринесе у пружање здравствених услуга.


У Периоду пандемије Covid 19 медицинске сестре иако су биле изложени вирусу, суочене са нападима јавности, екстремним оптерећењима и даље су недовољно плаћене и потцењене. Уколико владе земаља наставе да одлажу улагање у здравствену радну снагу, то ће бити на штету здравствених система широм света.

Нема здравља без здравствене радне снаге!
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa