Инфо

13. мај 2022.13. мај 2022.
Бета/Ненад Петровић

Бета/Ненад Петровић

Радници Фијата у Крагујевцу започели протест

Радници Фијатове фабрике аутомобила у Крагујевцу започели су у подне протест због одлуке менаџмента да на две године "замрзне" рад због припреме производње електричног аутомобила, а радницима је понуђен одлазак у иностранство, или отпремнина.

Они су се у 12 сати окупили испред фабричке капије и кренули према центру тог града са намером да блокирају саобраћај и траже да без посредства синдиката разговарају са представницима државе и менаџмента. Њима се придружио и мањи број грађана, успут вичу "Вучићу лопове", а полиција надгледа кретање колоне.

Потпредседник синдиката "Независност" Игор Анђић рекао је агенцији Бета да је незадовољство запослених порука компанији Фијат да фабрика мора да опстане, а ако не може, да је напусти, а држава да потражи инвеститоре из Кине или Немачке.

Председник Самосталног синдиката у фабрици Саша Ђорђевић рекао је да ће тај синдикат пре свега инсистирати да од пословодства фабрике добију бољу понуду за отпремнине за оне раднике који не могу да отпутују на рад у иностранство у једну од четири Фијатове фабрике у Чешкој, Словачкој, Немачкој или Италији.

Ти представници синдиката су рекли да је држава Србија значајно помогла тој компанији која је, уз то добила и јефтину радну сангу у Крагујевцу.

Компанија "Фијат Крајслер аутомобили Србија", која од недавно послује у саставу компаније Стелантис најавила је производњу електичног возила због чега планира "замрзавање" производње до 2024. године, а радницима је јуче понудила посао у једној од четири фабрике у Чешкој, Словачкој, Немачкој и Италији или отпремнине. Зараде и финансијски бонуси су различити, зависно од земље у којој се налази фабрика.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa