Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
Фото: Мачва Инфо

Фото: Мачва Инфо

Књига “30 српских зашто” представљена у библиотеци у Богатићу

У Народној библиотеци “Јанко Веселиновић” синоћ је одржана промоција књиге Драгана Милошевића “30 српских зашто”, која је наишла на велико интересовање читалачке публике из Мачве. На самом почетку, аутора и окупљене поздравила је директорка установе, Драгица Тешић.

“30 српских зашто”, како Милошевић истиче, веома је актуелна књига, а претходила јој је ауторова трилогија, у којој је централна тема био заборав и где је описано преко 120 легендарних српских личности.

“Велико ми је задовољство што сам у овде, први пут је моја књига у Богатићу, иако има места у Западној Србији где су моја дела промовисана и по неколико пута. “30 српских зашто” је мој наставак настојања да дам свој лични допринос како би култура сећања коначно у нашој земљи почела да надвладава “културу заборава и незахвалности”. Састављена је од тридесет есеја, која читаоцу и јавности саопштава и скреће пажњу на 30 актуелних тема од националног интереса. Неке од њих су чак у последње време и додирнуте, али те дешифроване неистине и заблуде којима смо, несумњиво, били робови последњих 70 година су и даље маргинализоване теме. За сваку нацију је поражавајуће да не зна сопствену историју и ја често у својим књигама апострофирам чувену реченицу “Најлакше се уништава један народ ако му се онемогућавају сазнања о сопственој историји”. Из моје трологије читалац добија одређена сазнања, а ја сам у последњој књизи желео да, постављањем тридесет питања, ставим до знања да је ургентно време, ових последњих тридесетак година када се интензивно врши прекрајање историје, да те теме морају бити приоритетне. Међу тридесет есеја налазе се и они из праисторије и средњевековне културе и стваралаштва, али и савременије актуелне теме”, рекао је Драган Милошевић.

Мачва Инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa