Инфо

8. јул 2022.8. јул 2022.
Дубока неслагања Г20 на састанку на Балију

Дубока неслагања Г20 на састанку на Балију

Министри спољних послова чланица Групе 20 највећих светских економија (Г20) данас су на Балију показали дубока неслагања око руског рата у Украјини и борбе са глобалним последицама тог сукоба.

На састанку, на којем су се амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров први пут нашли у истој просторији од почетка руске инвазије на Украјину, домаћин скупа Индонезија упутила је емотивни апел за јединство и за окончање тог рата.

Индонежанска министарка спољних послова Ретно Марсуди позвала је окупљене, међу којима је био и шеф кинеске дипломатије Ванг Ји, да превазиђу неповерење зарад планете суочене са вишеструким изазовима, од пандемије корона вируса преко климатских промена до рата у Украјини.

Она је навела да се сиромашне и земље у развоју суочавају са несташицом горива и житарица, услед рата у Украјини, и додала да Г20 има одговорност да се озбиљније позабави тим питањем.

Упркос томе, на скупу је деловало да је немогуће постићи консензус, у време дубоких подела између Истока и Запада, где су Кина и Русија на једној, а САД и Европа на другој страни.

Лавров и Блинкен нису показали никакво интересовање један за другог и нису планирали да се састану, наводи Асошиејтед прес.

Лавров, који је одмах после говора напустио салу, а убрзо и скуп, рекао је да нису Руси ти "који су прекинули све контакте, већ САД".

"То је све што могу да кажем. И не трчимо ни за ким ко предлаже састанке. Ако не желе да причају, то је њихов избор", навео је шеф руске дипломатије.

Блинкен је убрзо након тога директно оптужио Москву да блокира милионе тона жита у украјинским лукама и да тиме изазива несташице хране у великим деловима света, рекао је присутни западни дипломата.

"Порука руским колегама: Украјина није ваша земља. Њено жито није ваше жито. Зашто блокирате луке? Требало би да дозволите излазак жита", казао је Блинкен.

Амерички званичници наводе да би централно питање састанка на Балију требало да буду поремећаји снабдевања храном и енергијом у свету, изазвани руским ратом у Украјини.

Пре него што је напустио састанак, Лавров је два пута изашао из сале, када је говорила шефица немачке дипломатије Аналена Бербок и непосредно пре говора украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе, навео је западни дипломата.

Док се Лавров руковао са Марсуди на почетку састанка чули су се повици "Када ћете зауставити рат" и "Зашто не зауставите рат".

Један од циљева данашњег састанка био је постављање темеља за самит Г20 чији ће Индонезија бити домаћин у новембру.

Русија је и даље чланица Г20 упркос санкцијама које јој је Запад увео због рата у Украјини, али су САД и њихови савезници најавили да ће бојкотовати самит у новембру ако руски председник Владимир Путин буде позван.

Украјина није чланица, али је њен председник Володимир Зеленски позван да присуствује новембарском самиту. Зеленски је рекао да неће доћи ако рат до тада не буде завршен.

Министарски састанак Г20 почео је свега неколико сати пошто је британски премијер Борис Џонсон поднео оставку, због чега је шефица британске дипломатије Лиз Трас напустила скуп, а током скупа је тешко рањен бивши јапански премијер Шинзо Абе који је касније подлегао повредама.

Чланице Г20 су САД, Русија, Кина, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Турска, Канада, Мексико, Бразил, Аргентина, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Аустралија, Индонезија, Саудијска Арабија, Јужна Африка и Европска унија. Оне имају удео од 80 одсто у економској производњи у свету и око две трећине светске популације
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa