Инфо

5. август 2022.5. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

ФАО: Светске цене прехрамбених производа пале у јулу

Светске цене прехрамбених производа пале су осетно у јулу, под утицајем пада цена житарица и биљног уља, саопштила је данас Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО).

После историјског максимума достигнутог у марту после почетка руске инвазије на Украјину, индикатор цена прехрамбених производа ФАО који прати промене медјународних цена корпе основних производа, пао је 8,6 одсто у јулу у односу на претходни месец, што је био четврти узастопни пад цена.

Цене су међутим и даље на високом нивоу и у јулу су биле на 140,9 поена на ФАО-вом индексу, што је пораст од 13,1 одсто на годишњем нивоу у односу на јун 2021, навела је агенција.

Главни економиста ФАО Максимо Тореро Кулен поздравио је добродошли пад, посебно што се тиче приступа прехрамбеним производа. Он је ипак упозорио да и даље бројни ризици прете светској прехрамбеној сигурности као што је рецесија или повишене цене житарица и њихов потенцијални утицај на производњу и на средства за живот пољопривредника.

ФАО индикатор за биљна уља пао је у јулу за 19,2 одсто, на најнижи ниво у последњих 10 месеци, под утицајем пада цена свих уља, и цена сирове нафте.

Паду цена је допринела велика количина расположивог палминог уља за извоз у Индонезију и добра жетва уљане репице, уз смањену тражњу за извоз сунцокретовог уља, чији је Украјина велики произвођач, чија цена бележи осетни пад.

Индикатор ФАО за житарице пао је 11,5 одсто, као реакција на споразум постигнут између Украјине и Русије око деблокирања главних лука у Црном мору.

Од потписивања тог споразума 22. јула, први брод Разони је у понедељак напустио Одесу после пет месеци потпуне блокаде у украјинским лукама. Још три брода са житарицама данас су такође напустила Украјину, саопштила је Турска која надгледа спровођење тог извоза.

Индикатор ФАО такдоје указује да су пале цене шећера за 3,8 одсто, на основу пада цена етанола због које је у јулу у Бразилу произведено више шећера него што је предвиђено. Изгледи за повољну производњу у Индији такође су допринели овом паду цена шећера, и представљали контратежу страховањима око европске производње шећерне репе.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa