Инфо

5. август 2022.5. авг 2022.
Бета

Бета

РЕМ: Сви испунили услове конкурса за фреквенције, одлучила испуњеност критеријума

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) је данас саопштио да су свих 14 подносилаца пријава за националне фреквенције испунили услове конкурса, а да су, после упоредно-квалитативне анализе испуњености критеријума, дозволе додељене телевизијама Пинк, Хепи, Прва и Б92.

Савет РЕМ је навео да је приликом одлучивања којим ће подносиоцима издати дозволе "узео у обзир све чињенице који би утицале на остваривање већег квалитета и разноврсности садржаја".

Наведено је да је Савет РЕМ "упоредно-квалитативном анализом испуњености критеријума" дошао до закључка да ће подносиоци телевизије Пинк, Хапи, Прва и Б92 "у већој мери него остали подносиоци оправдати постојање вишеструких бенефита за гледаоце на подручју целе Републике".


То ће урадити, како је наведено, "превасходно кроз објективан и правовремени приступ у преносу информација, кроз сопствену продукцију програмских садржаја као доказ укупних производних могућности и разноврсност понуђених програмских жанрова на начин да се задовоље потребе најширег аудиторијума и ојача медијски плурализам".

"Савет је, приликом одлучивања, имао у виду и да је разлику у доношењу одлуке дала и чињеница претходног рада наведена четири подносиоца и њихова економска одрживост, као и чињеница да су емитовали програм од 2006. и да су током 2015. у потпуности испунили начин и временски распоред преласка са аналогног на дигитално емитовање и дистрибуцију програма (процес дигитализације) и уложили средства како би направили технолошки искорак ка дигиталној трансформацији", наводи се у саопштењу.

Савет РЕМ-а је, како је наведено, "нарочито ценио гаранције које су подносиоци навели у предлогу програмског елабората, који ће постати саставни део издате дозволе".

Гаранције се односе на то, како је наведено, "да ће у наредном периоду додатно унапредити постојећи програм, бавити се важним друштвеним питањима, радити на заштити медијског плурализма и бити отворени за различита мишљења, аргументе и идеје у циљу подстицања најширег друштвеног дијалога".

Телевизије које су добиле националне фреквенције су дале гаранције и да ће, "допринети даљем унапређењу медијских стандарда у области информисања, културе и образовања".

"Имајући у виду све наведено, Савет је донео одлуку потребном већином гласова, сходно члану 96. Закона о електронским медијима", наводи се у саопштењу.

Интегрална Одлука о додели дозвола биће објављена на сајту РЕМ.

Пријаве су били поднели и телевизије Вести, БК , Уна, Нова С, Н1, К::ЦН Национална, ТВ2, Танјуг, К1 и Курир телевизија.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa