Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Тим за преговоре око минималне цене рада у Србији за 2023, без договора

Тим за преговоре око повећања минималне зараде у Србији за 2023. годину, на данашњем састанку није постигао сагласност око тог износа јер су представници сва три социјална партнера синдиката, послодаваца и државе остали при ранијим ставовима, рекао је представник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Он је за Бету, после састанка, рекао да су послодавци спремни да прихвате повећање минималне зараде за 14 одсто, са садашњих 35.000 на 40.000 колико предлаже држава, под условом да се то компензира повећањем неопорезивог дела зараде.

"Држава је обећала да ће за 12,5 одсто повећати неопорезиви износ зараде, са 19.300 динара на 21.712 динара и смањити доприносе, али ће се тај износ знати тек када буде припреман буџет за наредну годину", рекао је Атанацковић.

Додао је да се ранијих година повећање минималца рачунало на основу висине инфлације и привредног раста и да би сада да је примењен тај модел повећање било веће од 40.000 динара јер је инфлација скоро 13 одсто, а процењује се да ће привредни раст бити нешто више од три одсто.

Јавност не зна ко је направио рачуницу за повећање минималне зараде са 35.000 на 40.000, али је ту суму саопштио председник Србије Александар Вучић пре око два месеца.

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и УГС "Независност" и на данашњем састанку заговарали су непромењен став да минимална зарада треба да се повећа у два корака како би се изједначимла са вредношћу минималне потрошачке корпе од 43.000 динара.

"Наш став је да минималну зараду треба повећати од септембра ове године за износ за који се договоримо, а да би се додатна корекција направила још једном крајем године за 2023. годину, тако да би се дотигла вредност минималне потрошачке корпе у два корака", рекао је економски саветник у синдикату УГС "Независност" Зоран Ристић.

Следећи преговори око повећања минималне зараде водиће се 1. септембра на колегијуму Социјално-економског савета (СЕС), а затим и на седници СЕС-а, 8. септембра и ако не буде постигнут договор, висину повећања минималне зараде утврдиће Влада Србије.

И прошле године је председник Србије саопштио износ повећања минималне зараде за ову годину пре почетка преговора, током којих није постигнута сагласност, па је Влада Србије "потврдила" минималну зараду коју је саопштио Вучић.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa