Инфо

2. септембар 2022.2. сеп 2022.
Pixabay

Pixabay

Највећи порески дужници у Србији

Предузеће "Магма пром" из Шапца највећи је дужник у Србији међу фирмама које редовно послују, када је реч о неплаћеним порезима и доприносима, објављено је на сајту Н1.

Пореска управа Србије саопштила је да од те фирме потражује више од милијарду динара, тачније - 1,13 милијарди.

Више од милијарду динара порезницима дугује још једно активно предузеће - београдска фирма "Мера инвест", регистрована за финансијско посредовање (дуг од 1,08 милијарди динара).

"Магма пром" је у власништву је Милана Трнавчевића, док је "Мера инвест", према Евиденцији стварних власника АПР - у власништву Марка Мишковића.

Великих дужника има и међу фирмама којима је одузет порески идентификациони број ПИБ, а нарочито међу онима у стечају где су износи нагомиланог дуга знатно већи, па код појединих премашују и 34 милијарде динара.

Пореска управа Србије објавила је спискове највећих дужника – међу активним предузећима, онима у стечају, затим онима којима је одузет ПИБ, као и предузетницима.

Код активних предузећа највећи дуг се креће око милијарду динара, код оних са одузетим ПИБ-ом око пет млијарди, док правна лица у стечају, што је и очекивано – бележе вишеструко већа дуговања. И то све без обрачунате камате.

На списку највећих дужника у стечају, као и прошле године, предњаче угашене банке: Беобанка (34 милијарде динара дуга), Астра банка (21 милијарда динара дуга), Београдска банка (18 милијарди динара дуга).

Беобанка је у стечају од 2002. године, а према последњем кварталном извештају стечајног управника, та банка је на дан 31. март 2022, у билансима имала ликвидациону вредност имовине (без депозита) од 8.222.726.238 динара.

Када је реч о фирмама са одузетим пореским бројем, две са списка Пореске управе имају дугове на име пореза и доприноса веће од милијарде – Импулс петрол из Новог Сада дужан је 5,5 милијарди динара, а Пожаревац-промет такође из Новог Сада – 1,6 милијарди динара.

На списку и 3.354 предузетника

И предузетници дугују порезницима – једина разлика је што они за своје дугове гарантују личном имовином, наводи Н1.

Тако је на овом списку најзадуженија радња за клање стоке, обраду меса и промет робе на велико и мало из Ниша, са дугом од 400 милиона динара. Упола мање дугује предузетничка агенција за консалтинг у ИТ области из Обреновца, док трећи на листи највећих дужника, власник самосталне занатске радње из Суботице, има уписан дуг према порезницима од 193 милиона динара.

На списку предузетника – највећих пореских дужника, Пореска управа води 3.354 власника радњи, агенција, месара… Сви они дугују бар пет милиона динара, без камате.

Када је реч о фирмама, Пореска управа је објавила спискове оних који јој дугују више од 20 милиона динара.

Тако је на листи дужника са одузетим пореским бројем укупно 351 фирма, на листи стечајних дужника укупно 560 предузећа у стечају – међу којима су и банке, фабрике, пословни центри – док је активних фирми са пореским дугом већим од 20 милиона динара укупно – 311.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa