Инфо

5. октобар 2022.5. окт 2022.
Бета

Бета

Јапанске инвестиције у Србији достигле 200 милиона евра

Јапанске инвестиције у Србији достигле су 200 милиона евра од чега је више од половине у протекле две године, док је спољнотрговинска размена износила 400 милиона евра, речено је данас у Привредној комори Србије (ПКС) на пословном форуму Србија-Јапан.

"Јапан је стабилан инвестициони и економски партнер Србији, а велике могућности за сарадњу постоје у сектору прехрамбене индустрије, нових технологија, прозводње електричних возила и развоја ИТ услуга", рекао је директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић.

Он је додао да је Јапан један од највећих донатора у Србији и подсетио да две земље ове године обележавају 140 година пријатељства.

"У 2022. години, јапанске инвестиције су биле медју најбројнијим у Србији. Оне сваке године расту, а само у 2021. су порасле на преко 108 милиона евра. Од 2010. до марта ове године, стране директне инвестиције из Јапана достижу 200 милиона евра", рекао је в.д. директор Развојне агенције Србије Радош Газдић.

Додао је да јапанске компаније које су отвориле своје производне погоне и прошириле пословање у Србији не доносе само инвестиције већ знање и високе технологије.

"Многе јапанске компаније заинтересоване су за развој пословања у Србији и надам се да ће овај форум бити прилика да се на прави начин представе могућности сарадње двеју земаља, компаније повежу и сараđују у будућности", рекао је амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата.

Нагласио је да Влада Јапана низом иницијатива подржава развој економских односа, али и регионалну сарадњу са свим компанијама Западног Балкана.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa