Инфо

9. октобар 2022.9. окт 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Премијер Косова оптимиста да ће у Бриселу бити постигнут договор

Премијер Косова Аљбин Курти изразио је данас оптимизам у вези споразума Косова и Србије, након, како је оценио, новог приступа дијалогу који је креиран у Бриселу.

Курти је у Приштини на Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО рекао да је "оптимиста по питању дијалога у Бриселу", те да дијалог не треба да служи само за управљање кризама, већ за договор.

"Ушли смо у нову фазу од 18. августа ове године, то је нова фаза, јер је прва тема у кабинету (шефа европске дипломатије Жозепа) Борела (Јосеп Боррелл) у Бриселу био општи оквир споразума", казао је он.

"Дакле, дијалог за споразум, разговараћемо о оквиру", рекао је Курти

Оценио је да у Бриселу, са новом агендом, "намеравају да општи оквир споразума (Србије и Косова) буде тема број један у разговорима", те додао да га то "чини оптимистом у погледу месеци уочи постизања правно обавезујућег споразума".

Упитан о примени одлуке Уставног суда Косова о земљишту манастира Високи Дечани, он је рекао да верује да ће то питање бити решено, те додао да је оптимиста.

Изразио је жаљење што свештеници у том манастиру "не излазе у сусрет његовим захтевима да посети манастир".

"Манастир Дечани има 24 хектара земље које му је пре 25 година дао Милошевићев режим. Имамо одлуку Уставног суда, али постоје управни предмети везани за имовину", рекао је он.

Казао је да је први премијер Косова кога свештеници у манастиру Дечани не прихватају на састанку, те додао да су се његови претходници срели са монасима из тог манастира.

"Тражио сам термин, али су ме одбили. Верујем да можемо да се укључимо у дијалог и да решимо проблеме Желимо да сачувамо манастир Дечане, који је културно наслеђе свих грађана", рекао је Курти.

Казао је да манастири на Косову имају посебне површине "са стотинама хектара" околне земље, како је додао, у складу са планом Мартија Ахтисарија.

Рекао је и да нелегалне структуре на северу Косова плаћа Београд и да се, измедју осталог, баве и шверцом.

Оценио је да су "српске нелегалне структуре и генерално српски ратни ветерани постали агресивнији ове године, од руске окупације Украјине".

"Генерално, сви или већина су про-Путинови. Они руски рат у Украјини виде као прилику", казао је Курти.

Додао је да су "многи од њих стављени на црну листу" САД, а да су неке институције Косова издале налог за хапшење.

Казао је да представници српске мањине имају резервисана места у косовском парламенту и да Срби на Косову имају исте проблеме као и Албанци, односно да, како је навео, желе посао, образовање, здравство.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa