Инфо

2. децембар 2022.2. дец 2022.
Свакодневно од 16 до 20 корисника (Фото: Глас Подриња)

Свакодневно од 16 до 20 корисника (Фото: Глас Подриња)

Дневни боравак за лепши живот особа са сметњама у развоју

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра. Град Шабац финансира низ услуга како би овим људима свакодневно био лакши живот. Укупно се за социјалне услуге издваја више од 320 милиона из буџета града.

Једна од услуга социјалне заштите је и Дневни боравак, за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју, који у Касарским Ливадама ради већ десет године. Боравак ради од 6.00 до 18.00 часова и лиценциран је на 20 корисника, а 16 их долази свакодневно.

Вукица Нинковић (Фото: Глас Подриња)


-Почели смо са 15, 16 корисника и у међувремену се тај број повећавао и смањивао. Са корисницима раде два дефектолога, физиотерапеут, радни терапеут, а од ове године имамо и професора физичког. Родитељи су желели да организујемо редовне часове физичког васпитања, због тога што су наши корисници склони гојењу и то је генерално битно за њихово здравствено стање. Они су од доручка окупирани радним активностима које суприлагођене сваком од њих, а у свему нам је најважнија безбедност. Када је лепо време доста идемо на излете, на Стари град, на Летњиковац, ишли смо у Каону, прошле године у Зоо врт у Београд... Трудимо се да они буду испуњени, мало им треба да буду срећни. Од почетка рада Дневног боравка ми настојимо да они буду прихваћени, да не буду маргинализовани. Заиста нас позивају на различите манифестације и свуда где се појавимо наилазимо на лепе реакције. Сви они су пуни љубави и даће много више љубави него свако од нас, рекла је Вукица Нинковић, дипломирани дефектолог логопед, координатор стручног рада Дневног боравка.

Дневни боравак функционише као услуга Центра за социјални рад.

Биљана Мркоњић (Фото: Глас Подриња)


-Добром и квалитетном сарадњом са Градском управом и са родитељима и старатељима корисника услугу унапређујемо и развијамо већ 10 година. Свим корисницима је обезбеђен превоз од куће до Дневног боравка и назад, као и до школе. Чињеница да Градска управа издваја значајна средства за Дневни боравак и друге услуге за особе са инвалидитетом, говори да је наша заједница доста сензибилисана да буде подршка особама са инвалидитетом. Шабац је један од градова са најразвијенијим услугама социјалне заштите. Имамо и обавезу, али и моралну одговорност да наставимо са даљим развојем услуга и да будемо подршка и ослонац њиховим породицама, истакла је Биљана Мркоњић, директорка Центра за социјални рад.

Центар за социјални рад има унапређен сајт, прилагођен особама са инвалидитетом. Дигитално је доступнији и један је од првих сајтова тог типа у Србији, рекла је Биљана Мркоњић.


Дневни боравак је поводом Међународног дана особа са инвалидитом посетио и председник Скупштине града Немања Пајић. Том приликом је навео да град Шабац не пружа подршку само особама са инвалидитетом и са сметњама у развоју, него и њиховим породицама.

Град свакодневно пружа подршку особама са инвалидитетом (Фото: Глас Подриња)


-Град Шабац води одговорну социјалну политику и она се не огледа само у овом Дневном боравку. Мере спроводимо током целе године и издвајамо значајна средства, тако да смо пример добре праксе у многим стварима. Имамо услуге личног пратиоца, персоналног асистента, сада уводимо и меру становање са подршком. Трудимо се да будемо добри суграђани током читаве године и да равноправно живимо сви заједно, рекао је Немања Пајић.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa