Инфо

23. децембар 2022.23. дец 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Одржана седма седница Савета за екологију и зелену економију

У Градској кући данас је одржана седма седница Савета за екологију и зелену економију града Шапца.
Чланови су акцентовали предлоге мера из еколошке едукације и пољопривреде.


- Интересантно је да су мере из еколошке едукације лако промењиве. О свему ћемо обавестити градоначелника Шапца и Градско веће, с обзиром да је ово саветодавно тело локалне самоуправе, и предложити да се формира буџет из које ће се финасирати активности из еколошке едукације, пре свега, деце и омладине на територији града Шапца. Сматрамо да је то јако важно, јер морамо да одгајимо генерације које ће имати адекватно еколошко понашање и помоћи да се заштити животна средина, а самим тим здравље свих нас, истакако је градски одборник др Дејан Павловић.
Глас Подриња/Др Дејан Павловић

Савет је на данашњој седници усвојио закључак у вези са актуелном ситуацијом на територији града Шапца која се односи на загађење ваздуха, на изазове који постоје у пословању индустријских зона и складиштења опсаног и неопасног отпада. Такође, одлучено је да се градским органима власти дају препоруке у вези са тим шта би требало урадити на подручју планских и урбанистичких докумената како би дошли у баланс привредни развој и заштита животне средине.
За наредну годину у плану је реализација активности који су предвиђени у току претходне године, а тичу се заштите квалитета ваздуха, као смањење броја паса луталица.

- Најактуелније мере за наредну годину биће управљање комуналним отпадом и развој циркуларне економије, као и што бољег коришћења разних врста отпада као сировина, додао је др Павловић.
Одбор за пољопривреду предложио је сет мера које нису усмерене само на конвенционалну производњу, него и на органску, као и на заштиту животне средине.
Глас Подриња/Стефан Павловић

- Мере су усмерене на биљну, али и на животињску производњу, јер смо по томе познати. Неке мере су субвенционисање приплодног материјала и осемењавање, као и субвенционисање органских ђубрива у конвенционалној и органској производњи да би се повећао ниво органске материје у земљишту, нагласио је Стефан Павловић, члан Савета за екологију.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa