Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Фото: Бета

Фото: Бета

У Привредној комори Србије представљене саветодавне услуге намењене за извознике

Саветодавне услуге намењене извозницима, односно интернационализацији пословања компанија из сектора дрвне, прехрамбене и металске индустрије у оквиру прекограничног пројекта "Подршка за унапређење конкурентности и запошљавања-Enhance" представљене су данас у Привредној комори Србије (ПКС).

Пројекат се имплементира у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Босна и Херцеговина 2014-2020, а реализују га Господарска комора Федерације Босне и Херцеговине у сарадњи са Регионалном привредном комором Златиборског управног округа и Центром за едукацију и подизање свијести о потреби повећања енергетске ефикасности-Енергис из Сарајева, саопштила је ПКС.

Како је истакнуто на презентацији, током обуке која је трајала од јуна прошле године до фебруара ове године експерти са дугогодишњим искуством у равоју иновација у индустријским процесима пружали су саветодавне услуге компанијама из Србије и БиХ заинтересованим за интернационализацију пословања и пласман производа на тржишта ЕУ.

Поред помоћи у проналажењу пословних партнера, током обуке су представљени и актуелни регионални и домаћи фондови и програми подршке за мала и средња предузећа (МСП), регулативе и стандардима који прате извоз производа на ЕУ, као и иновацијама, трансферу знања и технологијама.

Представница ПКС Нермина Љубовић рекла је да је ово веома значајан пројекат за привреднике обе земље који су препознали могућност сарадње не само у областима које покрива пројекат већ и у осталим гранама привреде.

"Коначно је дошло вријеме када фирме и коморе треба да делују заједнички према ЕУ фондовима. Кључ свих ових активности јесте стварање критичне масе која ће самоинцијативно деловати, те наставити јачати прекограничну сарадњу, захваљујући пројекту Enhance", навела је представница Сарајевске регионалне агенције-СЕРДА Аида Ђамалија-Дуран.


Пројекат Enhance је почео у јулу прошле године и траје две године, а у активности пројекта учествује 90 компанија, по 45 из Златиборског округа и из БиХ.

Тело за уговарање пројекта је Министарство финансија Србије, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa