Инфо

17. март 2023.17. мар 2023.
Pixabay

Pixabay

Млади из Србије могу да се пријаве за бесплатне карте за путовање Европом

Европска комисија је објавила позив за бесплатну железничку карту за путовање Европом на који могу да се пријаве и млади из Србије. Пријаве за учешће у иницијативи Откријте ЕУ (DiscoverEU) трајаће до 29. марта, а бесплатну пропусницу добиће 35.000 изабраних кандидата.

Позив је отворен за младе рођене од 1. јула 2004. до 30. јуна 2005. из земаља чланица ЕУ и држава укључених у програм Еразмус+, као што су Србија, Северна Македонија, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Турска, саопштила је Комисија.

Заинтересовани треба да се пријаве путем Европског портала за младе, да одговоре на пет питања из квиза о ЕУ и другим иницијативама ЕУ за младе и на још једно додатно питање.

Изабрани кандидати ће моћи да путују Европом највише 30 дана, у периоду од 15. јуна 2023. до 30. септембра 2024.

"Овогодишњи учесници ће моћи да открију нову руту европског Баухауса, покренуту у јануару 2023, чији је циљ да инспирише младе у одабиру својих дестинација и подигне свест о важности заједничког стварања 'лепе, одрживе Европе'", наводи се у саопштењу ЕК.


Учесници ће такође моћи да искористе иницијативе покренуте током 2022, Европске године младих, као што је Културна рута иницијативе Откријте ЕУ, која комбинује различите дестинације и културне гране, укључујући архитектуру, музику, ликовну уметност, позориште, моду и дизајн.

Добитници пропуснице ће моћи да посете Европске престонице културе, места која су на Унесковој листи светске баштине, локације с ознаком европске баштине или места која су добила награде за приступачност града.

Такође ће моћи да користе картицу за попусте са више од 40.000 попуста за јавни превоз, културне и спортске догађаје, смештај, храну и друге услуге доступне у земљама које испуњавају услове.

Националне агенције за програм Еразмус+ ће имати информативне састанке са изабраним кадидатима како би их припремили за путовање, а особе с инвалидитетом или здравственим проблемима ће добити додатну подршку и пратњу на путовању.

Иницијатива Откријте ЕУ је покренута у јуну 2018. и укључена је у нови програм Еразмус за период од 2021. до 2027. Пропуснице за путовања је од 2018. добило 212.700 особа, а пријавило се готово 916.000 кандидата. Према последњем истраживању спроведеном после путовања, 72 одсто кандидата је рекло да је први пут путовало возом изван своје земље, а за многе је то било прво путовање без родитеља или других одраслих. Већини учесника путовање је помогло да се више осамостале, да се упознају с другим културама и европском историјом, као и да побољшају знање страног језика, наводи се у саопштењу.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa