Инфо

4. август 2023.4. авг 2023.
Данас је Блага Марија

Данас је Блага Марија

СПЦ и верници данас, 4. августа, обележавају успомену на Свету Марију Магдалину, у народу познату као Благу Марију.

Света Марија Магдалина мироносица је равноапостолна. Родом из места Магдале, поред језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих ју ослободио Господ Исус и учинио здравом.

Била је верна следбеница Спаситељева за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом. По смрти Господа, три пута је посетила гроб Његов. А када је христос васкрсао, два пута Га је два пута видела: једном сама, а други пут са осталим женама мироносицама.

Путовала у Рим, изашла пред цара Тиберија и, предајући му јаје црвено обојено, поздравила га речима: "Христос воскресе!" У исто време, оптужила е Пилата за његову неправедну осуду Исуса Христа. Њену тужбу ћесар је примио и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је у царској немилости и тешкој болести скончао.

Из Рима је отишла у Ефес, код Светог Јована Богослова, коме је помагала у проповедању јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Христу и ревношћу сведочила је Господа као прави апостол. Земаски живот завршила је мирно у Ефесу. Мошти св. Магдалине касније су пренете у Цариград.

Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен св. Марији Магдалини.
ГП

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa