Инфо

30. август 2023.30. авг 2023.
Глас подриња

Глас подриња

In memoriam: Dragan Bartula (1959-2023)

Српски сликар и педагог Драган Бартула (64) преминуо је изненада синоћ у Лозници.

Бартула је рођен 1959. године у Соколцу. Основну школу и гимназију завршио је у Лозници, студирао социологију у Сарајеву и Педагошку академију у Шапцу.

Био је члан Удружења ликовних уметника Србије (од 1999), Удружења ликовних стваралаца Шапца, Удружења ликовних уметника источне Херцеговине и Уметничког братства манастира Добрун. Више пута је боравио на Хиландару стварајући тамо своја сликарска дела, а имао је више самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству.

На студијским путовањима боравио је у Македонији, Италији, Швајцарској и Немачкој. Самостално је излагао 54 пута у земљи и иностранству и учествовао на више од 150 колективних изложби. Био је учесник на више од сто ликовних колонија и саборовања у земљи и иностранству.

Био је учитељ у ОШ „Кадињача“, оснивач Галерије „Мина Караџић“ у Лозници, сценограф бројних позоришних представа КУД „Караџић“, дизајнер неколиких књига и добитник бројних награда за сликарство: Октобарски салон Шабац – награда за сликарство; Галерија КЦ Шабац Друго бијенале акта – прва награда; Арт фест Дорал 2012. САД, Мајами – друга награда; посебне Грамате за допринос српској уметности „Боје Србије“, Москва, Русија, 2013; Добрунске розете Уметничког братства манастира Добрун, Вукове награде (2018) и Златне палете за сликарство Брчко Дистрикта (2018).

О Драгану Бартули писали смо у „Гласу Подриња“ (број 3737) 2019. године.
https://www.glaspodrinja.rs/vesti/15200/svaka-slika-je-molitva//

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa