Инфо

23. јул 2018.23. јул 2018.
Свако треће возило у Србију електронски плаћа путарину

Свако треће возило у Србију електронски плаћа путарину

Возачи у Србији све више користе могућност електронског плаћања путарине. Завршетком појединих и изградњом нових деоница аутопута, повећан је и број километара путне мреже под овом најсавременијом саобраћајницом, за чије коришћење је предвиђена накнада, па су очигледно они који мало чешће путују одлучили да набаве такозвани таг, односно уређај који им омогућава да наплатне рампе прођу само уз смањење брзине, без заустављања.
Из Путева Србије кажу да у систему за електронску наплату путарине тренутно имају 250.000 корисника и да се њихов број сваке године увећава. Посебно истичу да учешће прихода од ЕНП у укупном приходу од наплате путарине у првих шест месеци 2018. године износи око 47,48%. Овај удео показује константан раст, пошто је, поређења ради, у 2017. години износио 40,59%, а годину дана раније 33,33%.
- У овом тренутку статистика показује да свако треће возило електронским путем плаћа путарину, а морамо да истакнемо да је у првој половини године у укупном саобраћају возила која користе ЕНП чак 70,20% припадало тешким камионима – наводе из Путева Србије.
Рекло би се да су возачи позитивно реаговали на нову технологију која се примењује на наплатним рампама, али је зато цена путарине и даље честа тема дискусије. У фокусу је била и протеклог викенда, када је директор Путева Србије Зоран Дробњак најавио да ће тражити повећање износа који ће возачи од 2019. године морати да издвоје за вожњу по аутопуту, али је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић демантовала да постоје планови за тако нешто, па је још увек неизвесно хоће ли бити корекције цена и када.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa