Инфо

3. октобар 2023.3. окт 2023.
Апел: Не палити стрњику и ниско растиње

Апел: Не палити стрњику и ниско растиње

Током летњих месеци ове године забележно је мање пожара на отвореном, у односу на претходну годину, на територији коју покрива Одељење за ванредне ситуације Шабац. Само је у мају био већи број пожара 28,37 одсто. Током јуна било је 21,37 одсто мање пожара на отвореном, у јулу 30,65 одсто мање и у августу 13,13 одсто мање пожара на отвореном. Ипак, надлежни још једном апелују на грађане да не пале остатке на њивама, стњишта поред пута, као ни смеће. Високе температуре, које су се наставиле и након календарског завршетка лета, погодују ширењу пожара.

-Имајући у виду период веома топлог и сувог времена које погодује настанку и развоју пожара на отвореном простору који се веома брзо шире, могу захватити велике површине, и представљају реалну опасност за животе и здравље наших грађана и проузроковати велике материјалне штете, Сектор за ванредне ситуације МУП апелује на све наше грађане да буду одговорни и поштују закон и буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена, а уколико примете пожар одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

Подсећамо наше грађане да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме. За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Казне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

Уколико дође до пожара потребно је што пре обавестити ватрогасну службу на број телефона 193.
Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвoреном простору и повећања безбедности наших грађана, стоји у апелу Одељења за ванредне ситуације Шабац.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa