Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Фото: Бета/Драган Гојић

Фото: Бета/Драган Гојић

ПКС: До 15. јануара отворене пријаве за послодавце за дуално образовање

Привредна комора Србије (ПКС) позвала је данас све заинтересоване послодавце да се до 15. јануара пријаве за реализацију дуалног модела образовања за неки од 83 образовна профила који су у понуди за школску 2024/2025. годину.

"Послодавци исказују потребе за ученицима различитих образовних профила путем специјализованог веб портала дуалног образовања (портал.дуалнообразовање.рс).

Заинтересовани послодавци имају могућност да до 15. јануара поднесу Изјаве о спремности за реализацију дуалног модела образовања за 83 образовна профила који су у понуди за школску 2024/2025", рекла је уководилац Центра за едукацију и дуално образовање ПКС Мирјана Ковачевић, саопштила је данас ПКС.

Како је прецизирала, међу њима је и десет нових, а као они за којима постоји велика потреба на тржишту рада издвајају се возач моторних возила, техничар електронике и аутоматике, електротехничар за електронику на возилима.

"На бази потреба привреде кроз институционално пратнерство и сарадњу Министарства просвете и Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Србије биће креиран План уписа у средње школе за наредну школску годину", казала је Ковачевић.

Истакла је и да је, први пут откада је дуални модел образовања заживео у Србији, предвиђена могућност финансијске подршке школама и привреди на основу Уредбе коју доноси Влада Србије за сваку школску годину.

Подсетила је да је у протеклих десет година дуално образовање у Србији омогућило да 950 компанија, које пружају места за извођење учења кроз рад, за око 16.000 ученика реализује 73 образовна профила у сарадњи са 186 школа.

Ковачевић је навела да простор за унапређивање ове области и даље постоји, чему ће, како оцењује, допринети и недавне измене и допуне Закона о дуалном образовању који регулише ову област.

"Овај модел средњег стручног образовања ће се у перспективи развијати у правцу повећања броја часова које ученици могу да проводе на учењу кроз рад у реалном радном окружењу. Закон предвиђа измене у погледу повећања часова стручних предмета који ће се реализовати у компанијама кроз учење кроз рад", додала је Ковачевић.

Од школске 2026/2027. године, како је нагласила, предвиђено је да минимум 60 одсто укупног броја часова стручних предмета у трогодишњим профилима буде реализовано у компанијама, односно 40 процената у четворогодишњим образовним профилима.

Додатне измене које су препознате новим Законом односе се и на поједностављену процедуру провере испуњености услова за извођење учења кроз рад код послодавца.

Уз Захтев за проверу испуњености услова, послодавци сада достављају четири документа, уместо некадашњих једанаест.

ПКС као институција која заступа итересе привреде се изузетно ангажује како би се читава процедура намењена послодавцима у дуалном образовању релаксирала и тиме омогућила већем броју заинтересованих представника привреде да се у овај модел укључе.

Још једна од новина на пољу дуалног образовања јесу и тренинг алијансе, модел удруживања малих и микро послодавца у циљу реализације планова и програма наставе и учења, како би ученици остварили што више исхода предвиђених конкретним образовним профилом.

Кроз овај модел послодавцима је омогућено да у партнерству обучавају младе људе како би по завршетку школовања били компетентни и квалификовани за посао за који се образују.

У наредних десет година очекују се изазови на пољу дуалног образовања у погледу развоја комплетно дуалних образовних профила, на чему ПКС ради са партнерским институцијама. То су, наведено је у саопштењу, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Аустријска развојна агенција и Аустријски институт за развој образовања, у оквиру пројекта Дуално средње стручно образовање, који финансирају Аустријска развојна агенција (АДА) и Швајцарска агенција за међународну сарадњу.
Izvor: Beta

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa