Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
Стручњаци: ПКБ ће бити ликвидиран а његова имовина поклоњена

Стручњаци: ПКБ ће бити ликвидиран а његова имовина поклоњена

(Бета) - Понуда имовине Пољопривредног комбината Београд (ПКБ) на продају по почетној цени од само 104,5 милиона евра више личи на ликвидацију и поклон него приватизацију јер се тим новцем не могу покрити ни губици од 120 милиона евра, рекли су данас економисти агенцији Бета.


Министарство привреде Србије објавило је данас тендер за продају имовине ПКБ по почетној цени од 104,5 милиона евра, у коју спада 16.785 хектара земљишта у општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, грађевински објекти који се користе у пословне сврхе, опрема и залихе резервних делова.

Према подацима Самосталног синдиката ПКБ-а то предузеће од механизације поседује око 330 трактора, 35 комбајна, 90 утоварних машина, 20 камиона и 1.370 прикључних машина које се у јавном позиву не помињу, а улазе у понуду, али се помињу залихе резервних делова као део имовине понуђене на продају.

Новом власнику се у истом пакету нуди и капитал Републике Србије и Акционарског фонда у зависним друштвима ПКБ-а - Еколабу, Агроекономији и Институту ПКБ.

Сточни фонд са око 17.000 грла рогате стоке ће бити процењен када се изабере купац имовине са најбољом понудом и његова вредност ће се додати на ту цену, а у децембру прошле године процењен је на око 17,3 милиона евра.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић рекао је за Бету да се продајом имовине ПКБ по минималној цени од 104,5 милиона евра која није довољна да покрије губитке из прошле године од око 120 милиона "ПКБ уствари ликвидира на чудан начин".

У јавном позиву, како је рекао, није наведена прецизно имовина која се нуди на продају, а највећа недоумица је шта значи "земљиште осталих категорија" намењено за пољопривредну производњу.

"Није јасно која је то врста земљишта осталих категорија. ПКБ је заправо фарма крава, то је претежна делатност, а ако се под земљиштем осталих категотија подрзумева грађевинско земљиште, то значи да купац купује земљиште које је скупо, а не фарму", рекао је Ковачевић.

Додао је да је по финсијском извештају из прошле године књиговодствена вредност укупне имовине ПКБ била око 600 милиона евра.

У јавном позиву је, како је рекао, непознаница и то што се тражи да се будући купац бави пољопривредом као претежном делатношћу или трговином пољопривредним производима и да је остварио приход у последњој пословној години од најмање 400 милиона евра.

"На тај начин су искључени власници фарми који би можда били бољи купац од тражених у позиву па све изгледа као да се на неког одређеног циља", рекао је Ковачевић и додао да је питање шта ће бити са радницима ПКБ-а.

Агроекономиста Миладин Шеварлић рекао је да би се продајом уређеног земљишта по само 5.000 евра по хектару, колико износе трошкови наводњавања и одводњавања, могло приходовати минимално око 90 милиона евра.

"Земљиште се налази поред водених и копнених путева и кошта неколико пута више, а купац ће гратис добити механизацију и објекте", рекао је Шеварлић.

Истакао је да држава није хтела да издвоји из продаје чак ни 1.800 хектара земљишта које је својевремено Извршно веће Србије доделило Пољопривредном факултету у Земуну за огледно добро.

Продаја ПКБ је, према његовим речима доказ да "у партократији фирме у јавној својини служе да би исисавали капитал за партијске потребе и урушавали производњу".

Власт, како је рекао, "игнорише мишљење струке и науке па продају ПКБ треба да испитају сви надлежни органи".

"Приватизација ПКБ је прва последица аражмана Међународног монетарног фонда 'чуваркућа' и наставак акције 'Милосрдни анђео' НАТО снага", рекао је Шеварлић.

Агроекономиста Милан Простран оценио је да је приватизација ПКБ "права распродаја 'златне коке' која је хранила Београд".

"Комбинат никако није требало продавати, а још страшније је што се даје у бесцење јер хектар уређене земље кошта најмање 20.000 евра што значи да само она вреди око 340 милиона евра. Неразумно је да се отварају научно-истраживачки центри за ИТ технологије, а студенти пољопривреде немају где да се практично обучавају", рекао је Простран.

Додао је да америчко министарство пољопривреде у свом власништву има стотине хектара који служе као огледно добро за њихове студенте.

"Светски мангупи, који ће вероватно купити ПКБ, укинуће сигурно сточарску производњу која не доноси висок профит као и фирма из Уједињених Арапских Емирата која је купила пољопривредно предузеће Зобнатица и угасила производњу свиња па засадила боровнице", рекао је Простран.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa