Инфо

9. фебруар 2024.9. феб 2024.
Рејкјавик (фото: Pixabay)

Рејкјавик (фото: Pixabay)

Далеко је Исланд

Металопластика Еликсир у недељу игра први меч осмине финала ЕХФ купа на Исланду. Плаве ће на оству леда и ватре, како називају Исланд, дочекати Валур, најуспешнији клуб ове државе. Пут до Рејкјавика је дуг, али пре свега изузетно захтеван за клупски буџет, једнако као што је био финансијски удар за буџет и пре 39 година.

Кузмановски у дуелу финала КЕШ поменуте године против Атлетико Мадрида (фото: https://cloud10.todocoleccion.online)


Крајем марта 1985. године Металопластика је гостовала у реваншу полуфинала Купа европских шампиона екипи ФХ Хафнафјордура у Рејкјавику. Били су Исланђани претпоследња препрека на путу до титуле Шапчана. Рутински су их "ванземаљци" елиминисали, међутим пут до Исланда није био једноставан, а овдашњи клуб је започео акцију у којој је тражио помоћ навијача за путовање.

Исланд је чаробан, али далек и скуп (фото: Pixabay)


Како је наведено у штампи, трошкови путовања премашивали два милиона динара (према курсу НБЈ на крају марта 1985. то је износило више од 8.000 америчких долара, односно више од 26.400 немачких марака). Број жиро рачуна био је 63600-678-1055. Занимљиво је да су на сличан начин средства обезбеђивали и у руководству екипе ФХ. Подаци о курсу преузети са сајта: http://www.kunalipa.com/katalog/tecaj/yu-dinar-1966-1991.php

Оба меча су одиграна. Једини податак који је званично представљен на конференцији пред први, у Шапцу, говори да су навијачи прикупили три милиона старих динара (око 30.000 нових) и да су помоћ пружиле локална самоуправа и различита предузећа.

На Исланду је 1985. Металопластика провела четири дана, од 27. до 31. марта, представљали су је 12 играча, два тренера, технико и два члана председништва. Укупно 17 особа. Путовали су на личном буџету и неки навијачи.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa