Инфо

19. август 2018.19. авг 2018.

У Чешку на рад по олакшаној процедури

Чешка Привредна комора и предузећа очекују од 1. септембра прве раднике из Србије по олакшаној процедури запошљавања страних радника у програму владе и Привредне коморе Чешке која би овдашњим предузећима која не могу да нађу раднике довела око 2.000 људи из Србије годишње.
Преко олакшаног режима, у коме су већ Украјина, Филипини и Монголија, чешка предузећа са више од 10 запослених која послују најмање две године у производњи, услугама или јавном сектору, уз препоруку агенције Чехинвест, могу да траже квалификовану радну снагу и у Србији, а за конкретне раднике које нађу затраже карту запосленог и радну дозволу.
Предузећа су дужна да радника запосле на најмање годину дана и то по истим условима и уз исту плату какву имају чешки запослени, а ако предузеће тражи више од 30 радника, мора да постигне договор са представницима локалних власти у местима где ће радници бити смештени.
Режим олакшаног запошљавања странаца из одабраних земаља показао се јако добро у случају Украјинаца којих је преко тог програма запошљено већ око 13.000.
Да тај режим буде проширен на Србију захтевала је од владе још прошлог лета Привредна комора Чешке пошто чешка предузећа због ниске незапослености тешко траже код куће раднике, а процењује се да ће чак 194.000 од укупно 280.000 слободних радних места у Чешкој морати да попуњавају странци.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa