Инфо

21. август 2018.21. авг 2018.
Пољопривредници незадовољни понуђеном ценом сунцокрета

Пољопривредници незадовољни понуђеном ценом сунцокрета

Независна асоцијација пољопривредника Србије данас је саопштила да је незадовољна односом уљара према производјачима сунцокрета и понудјеном ценом од 28,50 динара по килограму.

"Сматрамо да је понудјена цена испод реалне тржишне вредности и да представља резултат картелског понашања, договарања цена и новоуспостављених монопола у преради и извозу сунцокрета. Највећа уљара у Србији врши притисак на остале уљаре да изадју са истом ниском ценом, иако је сама у предности у односу на њих, с обзиром на мање трошкове у процесу производње уља", наводи се у саопштењу.

По процени Независне асоцијације пољопривредника цена сунцокрета мања од 35 динара по килограму није реална.

"Цена од 28,5 динара не покрива трошкове производње и, уколико се хитно не реагује, деловаће дестимулитивно на пољопривредне производјаче да се у будућности опредељују за ову, за Србију значајну културу", сматра то удружење.

Затражено је од Владе Србије и министарстава трговине и пољопривреде да заједно са уљарама и пољопривредним производјачима покушају да пронађу хитно решење које ће бити у интересу свих учесника на тржишту.

Најављено је да ће, ако не буде повећана откупна цена сунцокрета, чланови Независне асоцијације пољопривредника Србије "бити принудјени да се определе на непопуларне мере и начине исказивања незадовољства".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa