Инфо

24. мај 2024.24. мај 2024.
Конференција за медије поводом Фестивала (фото: Д. Б.))

Конференција за медије поводом Фестивала (фото: Д. Б.))

ИНТЕФ: Три, четири, позор(иште) САД!

На Интернационалном театарском фестивалу ИНТЕФ Мишар, који ће у августу доживети пето издање, биће изведено шест представа у омладинској и четири у студентској селекцији. Назив селекције је: 3, 4, позор(иште) САД!

Представиће се глумци из: Крагујевца, Крушевца, Зрењанина, Ћуприје, Чачка, Београда, али и гости с Цетиња и из Скопља.

Селекторка Фестивала је драмска уметница Софија Јуричанин.

С. Јуричанин - селекторка Фестивала (фото: Д. Б.)


-Погледала сам више од 30 представа, 20 пријављених у омладинској, десет у студентској. Посебно сам импресионирана начином на који млади урањају у вечна питања, све што их дотиче и тишти, а истовремено не губе корак са свим актуелним темама које им вртоглавим темпом намеће савремено друштво - истакла је на конференцији за медије Софија Јуричанин додавши да су ансамбли користећи различите методе приближили своју уметност.

-Тело, глас, геста, костими, користили су све медије да нам приближе њихову перцепцију света којом желе да премосте међугенерацијски јаз. Није важно изабрати актуелне теме, јер су актуелне, већ кроз вечна питања као основу за изведбу представити своје гледиште кроз принцип да се радња не расплине, већ да коректно и динамично представи публици у краћем периоду.

Из године у годину Фестивал расте, сваке године су јачане споне организатора и учесника. Заједно су доносили раст ИНТЕФ-а.

-Славимо наш први мали јубилеј. Биће више пратећег програма. У тиму су нам се приближили некадашњи учесници који ће бити реализатори пратећег програма. Биће неки и у жирију. Поносни смо што нам се враћају некадашњи учесници, што се појављују и нови. Имаћемо и представу коју ће реализовати и најмлађи глумци - истакла је директорка ИНТЕФА Оливера Гуцоњић.

Програм Фестивала (фото: Д. Б.)


До сада је изведено више од 50 представа, а напредак Фестивала кроз који је прошло више од 600 људи је показатељ да је одлука Града да га подржи била права, истиче Младен Петровић, директор ТОШ.

-Подршка је изузетно важна и нама је част што смо у прилици да подржимо стваралаштво и креативност младих. За пет година Фестивала се већ позиционирао високо и на најбољи начин промовише Шабац и Месну заједницу Мишар. Град је био и биће подршка - рекао је Петровић.

Жири чине: Душан Матејић, професор на ФДУ, Александра Вељковић, глумица и професорка сценског покрета на Академији уметности у Новом Саду, Сташа Николић, глумица и асистент на ФДУ.

фото: Д. Б.


- У жирију су људи који се баве педагошким радом, на прави начин ће приступити представама и могу да упуте све на прави пут. Ми смо једини који имају жири учесника где представници гласају јавно, без сујете и уз поштовање. Позивам све да до августа прате друштвене мреже и упознају се са пратећим програмима, а у августу буду на ИНТЕФУ - позвао је продуцент Фестивала Душан Симић.

ИНТЕФ је подржан од Туристичке организације Шапца и Града Шапца. У лето 2024. године трајаће од 17. до 23. августа.
Д. Б.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa