Инфо

25. мај 2024.25. мај 2024.
фото: званични сајт ФК Ливерпул

фото: званични сајт ФК Ливерпул

Чудо у Истанбулу: Деветнаест година од преокрета

Деветнаест година је прошло од једног од најчувенијих финала Лиге шампиона у њеној историји, меча у коме се десио највећи преокрет у историји финала. Тог 25. маја 2005. године у Истанбулу су играли Милан, који је био фаворит и енглески Ливерпул.

После првог полувремена фаворизовани Милан је водио 3:0. Малдини, Кака и Креспо су донели вођство свом клубу. Иначе у улози аутсајдера Ливерпул је успео за седам минута да се врати у другом полувремену. Капитен Џерард је смањио резултат, потом је Шмицер погодио за 3:2, а на крају је Алонсо изједначио након једанаестерца. Да драма буде још већа, он није директно реализовао пенал, већ је био најспретнији након одбране голмана Милана Диде.

У пенал серији Ливерпул је славио 3:2. Освојио је прву титулу шампиона Европе након 1984. године, била је то пета укупно, а 14 година касније Ливерпул је поново освојио Лигу шампиона, 2019. године у Мадриду.

Преокрет у Истанбулу инспирисао је и филм "Чудо у Истанбулу", аизрази "Чудо у Истанбулу" и "Седам минута лудила" у устаљени описи тог финала.
Д. Б.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa