Инфо

19. јун 2024.19. јун 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

„Проговори да видим ко си“

Шабац домаћин Каравана културе говора

Бесплатне радионице имају за циљ унапређивање културе говора и усменог изражавања. Предавачи у Центру за стручно усавршавање су били Слободан Роксандић, мастер комуниколог и Милан Босиљчић, дипломирани глумац.
У организацији Удружења „Изражајност“, уз подршку Министарства туризма и омладине, реализује се јединствени Караван културе говора „Проговори да видим ко си“, а први град у овој години у коме су одржани едукативни програми је Шабац. Предавачи на бесплатним радионицама у Центру за стручно усавршавање су били Слободан Роксандић, мастер комуниколог и Милан Босиљчић, дипломирани глумац. Циљ је унапређивање културе говора и усменог изражавања, а средњошколци и студенти имају прилику да кроз интерактиван приступ овладају добрим говорним навикама и тако развију усмени израз и излагачку писменост, једну од најважнијих социјалних вештина у 21. веку. Процес рада подразумева интерактивна предавања и практичне вежбе.
Фото: Глас Подриња

Радионице од септембра уз подршку Града ШапцаЧиме год да се бавимо, важно је да умемо јасно, гласно и изражајно да представимо своје идеје и таленте.

-То је стратешки пројекат који Министарство туризма подржава три године, а караван постоји већ шест година и Шабац је 42. град који је обишао. Ове године нам предстоји да обиђемо још шест градова у Србији и седам у региону. Суштина је да кад дођемо у неки град као семе засејемо културу говора и да та тема настави да се обрађује, а не да буде само један пројекат у низу. Циљ је да отворимо ову тему, а Шабац као град је препознао идеју. Градоначелник Александар Пајић као човек из просвете је разумео колико је та тема важна. Зато могу да најавим од септембра две групе основних и средњих школа где ће темељније да се ради кроз 12 сати обуке, а Град Шабац ће то финансирати. Деца ће на крају имати завршно јавно излагање пред родитељима и ширим скупом, да их подстакнемо да се боље изражавају. Ово је врло важна тема која је нажалост запостављена- подвукао је Босиљчић.

Милан Босиљчић (Фото: Глас Подриња)

Стечене вештине и знања могу се применити приликом одговарања на часу, полагања испита, презентовања у склопу школских и факултетских обавеза, као и током разговора за посао, при снимању видео снимака- у свим ситуацијама које подразумевају усмени израз. Он је објаснио да је то један од два пројекта који се реализују у граду, те да је други, „Успешна комуникација из породице долази“, подржало Министарство за бригу о породици и демографију. Зато је у Културном центру Шабац у уторак организована и стручна трибина на тему асертивне комуникације са истим предавачима.

-Предвиђене су дводневне радионице са ђацима основних школа да отворимо тему комуникације са родитељима, наставницима и говоримо о томе колико је важно како се изражавамо, понашамо. То су врло важне теме, поготово што данас свакодневно имамо информације колико у образовном систему и породици долази до разних облика насиља, а основа свега је добра комуникација и често долази до несугласица само због тога што је лоша комуникација. То је социјална вештина 21. века, јер је сваки облик комуникације између две особе јавни наступ- додао је Босиљчић.


У току радионица, млади су са стручњацима из области дикције и комуникологије унапређивали: разговетност, разноврсну употребу речи, динамику, говор тела, технике за суочавање са тремом. Искуства полазника су позитивна.
Лука Радосављевић (Фото: Глас Подриња)

Подстицајни разговори-Много тога смо научили о томе како да побољшамо свој говор, где да не грешимо у комуникацији. Занимљив је био рад са предавачем који је био сјајан, имам само речи хвале за њега. Требало би да се потрудимо да више негујемо културу говора- навео је Лука Радосављевић из Техничке школе Шабац, док је Дуња Голубовић из Економске школе „Стана Милановић“ истакла да је привукао сам назив радионице, будући да јој искуства у јавним наступима не мањка.

Дуња Голубовић (Фото: Глас Подриња)

-Сам назив радионице ме баш привукао. Обожавам јавни наступ и имам искуства у томе. У школи много учествујем у драмским и читалачким радионицама, као и приредбама. Изузетно ми је занимљиво да стекнем нова искуства попут ове на радионици. Посебно ми је било занимљиво кад ме предавач извео да се представим групи која је за мене била непозната, када сам научила како да превазиђем малу трему- навела је Дуња.

Предавање Слободана Роксандића (Фото: Глас Подриња)

Њена имењакиња из Основне школе Мајур носи само лепе утиске.

-Утисци са радионице су веома лепи. Научили смо много о изражају и говору- рекла је Дуња Бојић, док је Сандра Бановац из Основне школе „Јован Цвијић“ у Змињаку истакла да су предавачи били јасни у објашњењима, те да је сазнала много занимљивости о нашем језику, што је предавање учинило додатно интересантним.


Ученица из исте школе Ива Младеновић као предност је истакла прилику да упозна нове људе и да са њима прошири своја знања и комуникационе вештине.
Дуња, Ива и Сандра (Фото: Глас Подриња)

-Веома позитивни предавачи, који знају лепо да нас усмере и појасне нам све што је потребно. Подстакли су нас на размену мишљења речима да нема погрешних одговора и то нас је додатно мотивисало да учествујемо у разговорима- поручила је Ива.


Караван културе говора „Проговори да видим ко си“ ће након Шапца од септембра обићи још пет градова. Сви учесници добиће на поклон књигу „Проговори да видим ко си“ аутора Слободана Роксандића, додатно наставно наставно средство са више од 20 аудио и видео лекција.
Д.Д.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa