Инфо

21. јун 2024.21. јун 2024.
Фото: Дом здравља Шабац

Фото: Дом здравља Шабац

Делегација UNICEF-а у дводневној посети шабачком Дому здравља

Делегација UNICEF-а боравила је у дводневној посети Шапцу. Овом приликом посетили су Дом здравља "Др Драга Љочић". Посета ја организована у оквиру „Глобалне евалуација рада UNICEF -а у Србији у области раног развоја деце, раних интервенција и предшколског васпитања и образовања“, а Шабац је један од два града у Србији који је су посетили.

Делегацију UNICEF чинили су: Памела Врит из Њуjорка, предводник тима за евалуацију и Мартин Галевски из Северне Македоније, члан тима. Приликом посете шабачком Дому здравља разговарали су са директорком ове установе, др Јасмином Станковић, са начелницом Службе дечије здравствене заштите са медицином спорта, др Снежаном Бишевац, као и са представницима Тима за породично оријентисане ране интервенције (ПОРИ): психологом Зорицом Пантелић, логопедом Јованом Јовановић, педијатром др Мирјаном Секулић и дефектологом Јеленом Петровић.

Фото: Дом здравља Шабац


-Памела Врит, која је слободни истраживач и евалуатор, истакла је да је наш Дом здравља “звезда водиља у области праћења раног развоја код деце“ и да су због тога дошли да уче од нас. Након њене поздравне речи, представницима UNICEF -а се обратила директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац, др Јасмина Станковић која их је упознала са нашом установом кроз многобројне статистичке податке, укључујући и обухват деце вакцинисане Гардасил 9 вакцином против ХПВ инфекције преко 12 одсто. Од почетка вакцинације од јуна 2022. до сада је вакцинисано 1255 деце, наводе у шабачком Дому здравља.

Представнике UNICEF-а је занимало на који начин ради и како се организује ПОРИ тим, какви се подаци прикупљају и да ли се добијају из других извора, каква је сарадња са локалном самоуправом, као и каква ће бити улога ПОРИ тима када крене ширење овог програма по другим градовима. Такође их је интересовало да чују и о ефектима Ковида, као и последицама које је оставила дуготрајна изолација деце у руралним подручјима.

Представници UNICEF-а су обишли простор Развојног саветовалишта и изразили своје одушевљење простором и опремом. Директорка је истакла подршку Градске управе Дому здравља и показала Сензорну собу која опремљена најсавременијом опремом.

-Представници тима ПОРИ су навели да је захваљујући UNICEF -у квалитет њиховог рада значајно побољшан кроз бољу опремљеност простора дидактичким средствима и дигитализацијом, а сада је могућ и одлазак на терен и до вртића. Др Јасмина Станковић је истакла значај рада три саветовалишта у превенцији (Развојно саветовалиште за децу и два саветовалишта за одрасле – Саветовалиште за дијабетес и Саветовалиште за престанак пушења), као и покретање четвртог, Саветовалишта за младе. Додала је и да наш Дом здравља даје позитиван пример другим домовима здравља, као и да са њима несебично дели стечена искуства. Директорка се на крају посете првог дана захвалила на “живој речи” као неопходном виду комуникације, обзиром да живимо у ери дигитализације у којој електронска пошта све више постаје главни вид комуникације, наводе у Дому здравља.

Током другог дана посете представници UNICEF-а обавили су разговор са главном сестром Службе поливалентне патронаже са центром за превенцију, вмс Данијелом Марковић и здравственим медијатором за ромска лица, Милицом Аличић.

Фото: Дом здравља Шабац


Главна сестра Службе поливалентне патронаже са центром за превенцију, вмс Данијела Марковић говорила је о свом дугогодишњем искуству, као и о организацији рада кроз вебинаре, теле састанке, затим о супервизијским сусретима који су од велике помоћи када дође до проблема на терену, о сарадњи и несебичном дељењу искуства са патронажним службама у другим градовима, школи родитељства итд. Посебно се осврнула на програм “Брига о родитељима и старатељима”, на то колико је значајно када патронажна сестра постане особа од поверења, како се прави процена породице и њихових потреба, као и које особине патронажна сестра треба да поседује.

Милица Аличић, здравствена медијаторка за Роме, говорила је о свом вишегодишњем искуству, као и задовољству резултатима који су постигнути. Нагласила је да је након 15 година њеног рада много припадника ромске популација стекло образовање које им је помогло при запослењу, да сада већина има здравствено осигурање и изабраног лекара, 90 одсто деце је вакцинисано, а порођаји Ромкиња пролазе без проблема и веома су задовољни сарадњом са патронажним сестрама и другим службама у Дому здравља “Др Драга Љочић” Шабац. Посебно је нагласила да дискриминације нема.

-Као и претходног дана, и овај састанак је закључен размишљањем да су технологија и дигитализација дали значајан допринос побољшању квалитета рада, али да не треба да замене “живу реч” и интеракцију која се дешава на терену, а квалитет се постиже едукацијом и применом стеченог знања у породици, истичу у Дому здравља "Др Драга Љочић".

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa