Инфо

14. септембар 2018.14. сеп 2018.

Економисти: ПКБ продат јефтино


Пољопривредну корпорацију Београд (ПКБ) није требало продавати, а посебно не по цени од 105 милиона евра, колико је понудила фирма ћерка Ал Дахре из Уједињених Арапских Емирата Ал Дахра из Ирига, оценили су данас економисти.
Процењена вредност имовине ПКБ према оцени ревизорске куће Дилојт је око 208 милиона евра, а почетна цена је била 104,5 милиона евра.
Тендерску документацију су купиле две фирме, а понуду је дала једино Ал Дахра. На продају је понуђено 16.785 хектара пољопривредног земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, објекти, опрема, пољопривредне машине и резервни делови као и акције у зависним друштвима - Еколабу, Институту ПКБ Агроекономик и Ветеринарској станици.
Вредност око 20.000 грла стоке ће се накнадно обрачунати и прикључити понуђеној цени, а према првим проценама тај фонд вреди око 20 милиона евра.
Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић рекао је за Бету да је Ал Дахра из Уједињуних Арапских Емирата учествовала и на претходном тендеру за прођу ПКБ-а када је цена била виша, око 157 милиона евра.
"Легитимно је право купца да чека да цена падне и Ал Дахра је могла још да чека, што није проблем", рекао је Савић.
Истакао је да проблем види у продавцу, држави Србији, која продаје фирму која се бави производњом хране.
"Није требало продавати око 17.000 хектара уређеног, обрадивог земљишта ни по цени неколико пута већој, јер је земља вечити ресурс за разлику од фабрике која може да се затвори због застареле технологије или других проблема", рекао је Савић.
Стратегија развоја УАЕ, према његовим речима, предвиђа да држава која стоји иза Ал Дахре финансира такве компаније као што је она са више од милијарду долара са задатком да купују пољопривредно земљиште у Румунији, Бугарској, Украјини и Србији да би се обезбедила прехрамбена сигурност за њихове грађане.
Истакао је да "му није јасно како УАЕ купује земљу на хиљаде километара далеко од граница њихове државе да би обезбедили прехрамбену сигурност за њихово становништво, а Влада Србије не мисли да је храна потребна и њеним грађанима".
Још један разлог због кога ПКБ није требало продавати је, према његовим речима, чињеница да је ПКБ недавно немачкој компанији Лидл продао хектар земље по цени од 750.000 евра и да постоји опасност да се део тог пољопривредног земљишта претвори у грађевинско пошто се планира да се Београд шири и са друге стране Дунава.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa