17. август 2025.17. авг 2025.

Препорука за недељни ручак: Шпагете болоњезе – укус који осваја свет
Тајна савршених шпагета болоњезе
Када пожелите да недељни ручак буде и свечан и породичан, избор ретко може бити бољи од шпагета болоњезе. Ово јело потиче из италијанског града Болоње, али је одавно прешло границе и постало један од најпознатијих гастрономских брендова света. Тајна његовог успеха лежи у споју једноставних састојака и дугог, стрпљивог кувања, које од обичног соса прави праву симфонију укуса.
Састојци (за 4 особе):
400 г млевене мешавине јунећег и свињског меса
1 главица црног лука
1 шаргарепа
1 стабљика целера
2 чена белог лука
400 мл пасираних парадајза
2 кашике парадајз концентрата
150 мл сувог белог вина
250 мл бујона (повртног или месног)
маслиново уље
со, свежи бибер
прстохват мушкатног орашчића
свеж босиљак или першун за крај
400 г шпагета
рендани пармезан за посипање
Припрема:
На маслиновом уљу лагано пропржите ситно сецкан црни лук, шаргарепу и целер – то је чувена соффритто база без које нема правог италијанског соса.
Додајте млевено месо и мешајте док не добије лепу браон боју.
Улијте бело вино и сачекајте да алкохол испари.
Додајте парадајз концентрат, пасирани парадајз и бујон. Зачините сољу, бибером и мушкатним орашчићем.
Кувајте на тихој ватри најмање два сата, уз повремено мешање. Што се дуже крчка, сос је богатији и укуснији.
У међувремену скувајте шпагете ал денте, према упутству са паковања.
Прелијте тестенину сосом, поспите ренданим пармезаном и додајте свеж босиљак или першун.
Савет:
Прави Италијани често додају и мало млека или павлаке пред крај кувања како би ублажили киселост парадајза и добили баршунасту текстуру соса.
Састојци (за 4 особе):
400 г млевене мешавине јунећег и свињског меса
1 главица црног лука
1 шаргарепа
1 стабљика целера
2 чена белог лука
400 мл пасираних парадајза
2 кашике парадајз концентрата
150 мл сувог белог вина
250 мл бујона (повртног или месног)
маслиново уље
со, свежи бибер
прстохват мушкатног орашчића
свеж босиљак или першун за крај
400 г шпагета
рендани пармезан за посипање
Припрема:
На маслиновом уљу лагано пропржите ситно сецкан црни лук, шаргарепу и целер – то је чувена соффритто база без које нема правог италијанског соса.
Додајте млевено месо и мешајте док не добије лепу браон боју.
Улијте бело вино и сачекајте да алкохол испари.
Додајте парадајз концентрат, пасирани парадајз и бујон. Зачините сољу, бибером и мушкатним орашчићем.
Кувајте на тихој ватри најмање два сата, уз повремено мешање. Што се дуже крчка, сос је богатији и укуснији.
У међувремену скувајте шпагете ал денте, према упутству са паковања.
Прелијте тестенину сосом, поспите ренданим пармезаном и додајте свеж босиљак или першун.
Савет:
Прави Италијани често додају и мало млека или павлаке пред крај кувања како би ублажили киселост парадајза и добили баршунасту текстуру соса.
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
14. август 2025.