Инфо

17. август 2025.17. авг 2025.
Тајна савршених шпагета болоњезе
Препорука за недељни ручак: Шпагете болоњезе – укус који осваја свет

Тајна савршених шпагета болоњезе

Када пожелите да недељни ручак буде и свечан и породичан, избор ретко може бити бољи од шпагета болоњезе. Ово јело потиче из италијанског града Болоње, али је одавно прешло границе и постало један од најпознатијих гастрономских брендова света. Тајна његовог успеха лежи у споју једноставних састојака и дугог, стрпљивог кувања, које од обичног соса прави праву симфонију укуса.

Састојци (за 4 особе):

400 г млевене мешавине јунећег и свињског меса

1 главица црног лука

1 шаргарепа

1 стабљика целера

2 чена белог лука

400 мл пасираних парадајза

2 кашике парадајз концентрата

150 мл сувог белог вина

250 мл бујона (повртног или месног)

маслиново уље

со, свежи бибер

прстохват мушкатног орашчића

свеж босиљак или першун за крај

400 г шпагета

рендани пармезан за посипање

Припрема:

На маслиновом уљу лагано пропржите ситно сецкан црни лук, шаргарепу и целер – то је чувена соффритто база без које нема правог италијанског соса.

Додајте млевено месо и мешајте док не добије лепу браон боју.

Улијте бело вино и сачекајте да алкохол испари.

Додајте парадајз концентрат, пасирани парадајз и бујон. Зачините сољу, бибером и мушкатним орашчићем.

Кувајте на тихој ватри најмање два сата, уз повремено мешање. Што се дуже крчка, сос је богатији и укуснији.

У међувремену скувајте шпагете ал денте, према упутству са паковања.

Прелијте тестенину сосом, поспите ренданим пармезаном и додајте свеж босиљак или першун.

Савет:

Прави Италијани често додају и мало млека или павлаке пред крај кувања како би ублажили киселост парадајза и добили баршунасту текстуру соса.

Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

14. август 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa