17. август 2025.17. авг 2025.

Препорука за посластицу недеље: Капетан Мишин колач
Класик домаће кухиње – Капетан Мишин колач
Мало је посластица које поред изузетног укуса носе и лепу причу. Капетан Мишин колач, назван по познатом добротвору и мецени Капетану Миши Анастасијевићу, управо је такав десерт. Иако једноставан за припрему, овај колач плени својом аромом, богатим филом и меканом кором, због чега је деценијама омиљен на свечаним трпезама.
Састојци:
За кору:
6 јаја
6 кашика шећера
6 кашика брашна
1 прашак за пециво
За фил:
500 мл млека
6 кашика шећера
4 кашике брашна
200 г путера
100 г млевених ораха
100 г млевене чоколаде или какао праха
За глазуру:
100 г чоколаде
3 кашике уља или 50 г путера
Припрема:
Кора – Умутите јаја са шећером док не побеле и удвоструче се, затим додајте брашно помешано са прашком за пециво. Пеците у подмазаном плеху на 180 °Ц око 20 минута.
Фил – У мало млека размутите брашно, а остатак прокувајте са шећером. Умутите као пудинг, па оставите да се прохлади. У хладан фил умешајте пенасто умучен путер, затим додајте млевене орахе и чоколаду.
Формирање – Пресеците кору на пола и филујте. Прекријте горњом кором и премажите остатком фила са стране.
Глазура – Истопите чоколаду са уљем или путером и равномерно прелијте преко колача.
Оставите у фрижидеру неколико сати да се стегне, па сеците на коцке.
Савет:
Капетан Мишин колач најбоље прија уз шољицу јаке црне кафе или десертно вино.
Састојци:
За кору:
6 јаја
6 кашика шећера
6 кашика брашна
1 прашак за пециво
За фил:
500 мл млека
6 кашика шећера
4 кашике брашна
200 г путера
100 г млевених ораха
100 г млевене чоколаде или какао праха
За глазуру:
100 г чоколаде
3 кашике уља или 50 г путера
Припрема:
Кора – Умутите јаја са шећером док не побеле и удвоструче се, затим додајте брашно помешано са прашком за пециво. Пеците у подмазаном плеху на 180 °Ц око 20 минута.
Фил – У мало млека размутите брашно, а остатак прокувајте са шећером. Умутите као пудинг, па оставите да се прохлади. У хладан фил умешајте пенасто умучен путер, затим додајте млевене орахе и чоколаду.
Формирање – Пресеците кору на пола и филујте. Прекријте горњом кором и премажите остатком фила са стране.
Глазура – Истопите чоколаду са уљем или путером и равномерно прелијте преко колача.
Оставите у фрижидеру неколико сати да се стегне, па сеците на коцке.
Савет:
Капетан Мишин колач најбоље прија уз шољицу јаке црне кафе или десертно вино.
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
14. август 2025.