Инфо

17. август 2025.17. авг 2025.
Класик домаће кухиње – Капетан Мишин колач
Препорука за посластицу недеље: Капетан Мишин колач

Класик домаће кухиње – Капетан Мишин колач

Мало је посластица које поред изузетног укуса носе и лепу причу. Капетан Мишин колач, назван по познатом добротвору и мецени Капетану Миши Анастасијевићу, управо је такав десерт. Иако једноставан за припрему, овај колач плени својом аромом, богатим филом и меканом кором, због чега је деценијама омиљен на свечаним трпезама.

Састојци:

За кору:

6 јаја

6 кашика шећера

6 кашика брашна

1 прашак за пециво

За фил:

500 мл млека

6 кашика шећера

4 кашике брашна

200 г путера

100 г млевених ораха

100 г млевене чоколаде или какао праха

За глазуру:

100 г чоколаде

3 кашике уља или 50 г путера

Припрема:

Кора – Умутите јаја са шећером док не побеле и удвоструче се, затим додајте брашно помешано са прашком за пециво. Пеците у подмазаном плеху на 180 °Ц око 20 минута.

Фил – У мало млека размутите брашно, а остатак прокувајте са шећером. Умутите као пудинг, па оставите да се прохлади. У хладан фил умешајте пенасто умучен путер, затим додајте млевене орахе и чоколаду.

Формирање – Пресеците кору на пола и филујте. Прекријте горњом кором и премажите остатком фила са стране.

Глазура – Истопите чоколаду са уљем или путером и равномерно прелијте преко колача.

Оставите у фрижидеру неколико сати да се стегне, па сеците на коцке.

Савет:

Капетан Мишин колач најбоље прија уз шољицу јаке црне кафе или десертно вино.

Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

14. август 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa