Инфо

24. август 2025.24. авг 2025.
Недeљни ручак за памћење: мусака по оригиналном грчком рецепту
Препорука за недељни ручак

Недeљни ручак за памћење: мусака по оригиналном грчком рецепту

Мусака на грчки начин
Грчка кухиња позната је по богатству укуса, комбинацији свежег поврћа, маслиновог уља и мирисних зачина. Једно од јела које већ деценијама осваја трпезе широм света јесте чувена грчка мусака – слојевита посластица од поврћа, млевеног меса и кремастог бешамела. Управо је ово рецепт који предлажемо као главно јело за ваш недељни ручак.

Састојци (за 6 особа):


2–3 средња патлиџана

2 кромпира

500 г млевеног меса (најбоље мешавина јунећег и свињског)

1 главица црног лука

2 чена белог лука

400 г парадајз-пелата или свежег парадајза

1 кашичица шећера

Маслиново уље

Со, бибер, оригано, цимет по укусу

За бешамел сос:

50 г путера

50 г брашна

500 мл млека

2 жуманца

50 г пармезана или грчког сира кефалотири

Припрема:


Патлиџан и кромпир:

Патлиџан исеците на колутове, посолите и оставите 15 минута да пусти горчину, затим исперите и кратко испржите на маслиновом уљу. Кромпир ољуштите, исеците на танке кругове и бланширајте неколико минута у кључалој води.

Фил од меса:
На маслиновом уљу пропржите ситно сецкан црни и бели лук, додајте млевено месо и динстајте док не добије златну боју. Додајте парадајз, кашичицу шећера, со, бибер, оригано и прстохват цимета. Кувајте око 20 минута док се сос не згусне.

Бешамел:

У шерпи растопите путер, додајте брашно и мешајте да добијете светлу запрашку. Полако сипајте млеко уз непрестано мешање, док се не добије густ крем. Склоните са ватре, умешајте жуманца и нарендани сир.

Редослед слојева:

У подмазану ватросталну посуду поређајте најпре кромпир, затим патлиџан, преко тога фил од меса. Поновите редове, а све завршите бешамелом.

Печење:
Пеците у рерни загрејаној на 180 °Ц око 40–45 минута, док површина не добије златно-браон боју.

Сервирање:

Оставите мусаку да одстоји 15 минута пре сечења, како би се слојеви лепо стегли. Послужите уз свежу сезонску салату и чашу црвеног вина.

Oво јело, богато укусима Медитерана, донеће у ваш дом мирис и топлину грчке трпезе. Савршен избор за недељни ручак у кругу породице.
Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

21. август 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa