24. август 2025.24. авг 2025.

Препорука за недељни ручак
Недeљни ручак за памћење: мусака по оригиналном грчком рецепту
Мусака на грчки начин
Грчка кухиња позната је по богатству укуса, комбинацији свежег поврћа, маслиновог уља и мирисних зачина. Једно од јела које већ деценијама осваја трпезе широм света јесте чувена грчка мусака – слојевита посластица од поврћа, млевеног меса и кремастог бешамела. Управо је ово рецепт који предлажемо као главно јело за ваш недељни ручак.
Састојци (за 6 особа):
2–3 средња патлиџана
2 кромпира
500 г млевеног меса (најбоље мешавина јунећег и свињског)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
400 г парадајз-пелата или свежег парадајза
1 кашичица шећера
Маслиново уље
Со, бибер, оригано, цимет по укусу
За бешамел сос:
50 г путера
50 г брашна
500 мл млека
2 жуманца
50 г пармезана или грчког сира кефалотири
Припрема:
Патлиџан и кромпир:
Патлиџан исеците на колутове, посолите и оставите 15 минута да пусти горчину, затим исперите и кратко испржите на маслиновом уљу. Кромпир ољуштите, исеците на танке кругове и бланширајте неколико минута у кључалој води.
Фил од меса:
На маслиновом уљу пропржите ситно сецкан црни и бели лук, додајте млевено месо и динстајте док не добије златну боју. Додајте парадајз, кашичицу шећера, со, бибер, оригано и прстохват цимета. Кувајте око 20 минута док се сос не згусне.
Бешамел:
У шерпи растопите путер, додајте брашно и мешајте да добијете светлу запрашку. Полако сипајте млеко уз непрестано мешање, док се не добије густ крем. Склоните са ватре, умешајте жуманца и нарендани сир.
Редослед слојева:
У подмазану ватросталну посуду поређајте најпре кромпир, затим патлиџан, преко тога фил од меса. Поновите редове, а све завршите бешамелом.
Печење:
Пеците у рерни загрејаној на 180 °Ц око 40–45 минута, док површина не добије златно-браон боју.
Сервирање:
Оставите мусаку да одстоји 15 минута пре сечења, како би се слојеви лепо стегли. Послужите уз свежу сезонску салату и чашу црвеног вина.
Oво јело, богато укусима Медитерана, донеће у ваш дом мирис и топлину грчке трпезе. Савршен избор за недељни ручак у кругу породице.
Састојци (за 6 особа):
2–3 средња патлиџана
2 кромпира
500 г млевеног меса (најбоље мешавина јунећег и свињског)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
400 г парадајз-пелата или свежег парадајза
1 кашичица шећера
Маслиново уље
Со, бибер, оригано, цимет по укусу
За бешамел сос:
50 г путера
50 г брашна
500 мл млека
2 жуманца
50 г пармезана или грчког сира кефалотири
Припрема:
Патлиџан и кромпир:
Патлиџан исеците на колутове, посолите и оставите 15 минута да пусти горчину, затим исперите и кратко испржите на маслиновом уљу. Кромпир ољуштите, исеците на танке кругове и бланширајте неколико минута у кључалој води.
Фил од меса:
На маслиновом уљу пропржите ситно сецкан црни и бели лук, додајте млевено месо и динстајте док не добије златну боју. Додајте парадајз, кашичицу шећера, со, бибер, оригано и прстохват цимета. Кувајте око 20 минута док се сос не згусне.
Бешамел:
У шерпи растопите путер, додајте брашно и мешајте да добијете светлу запрашку. Полако сипајте млеко уз непрестано мешање, док се не добије густ крем. Склоните са ватре, умешајте жуманца и нарендани сир.
Редослед слојева:
У подмазану ватросталну посуду поређајте најпре кромпир, затим патлиџан, преко тога фил од меса. Поновите редове, а све завршите бешамелом.
Печење:
Пеците у рерни загрејаној на 180 °Ц око 40–45 минута, док површина не добије златно-браон боју.
Сервирање:
Оставите мусаку да одстоји 15 минута пре сечења, како би се слојеви лепо стегли. Послужите уз свежу сезонску салату и чашу црвеног вина.
Oво јело, богато укусима Медитерана, донеће у ваш дом мирис и топлину грчке трпезе. Савршен избор за недељни ручак у кругу породице.
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
21. август 2025.