Инфо

15. октобар 2018.15. окт 2018.

Истраживање:Петина грађана жели да се исели из Србије

Више од петине грађана, њих 22 одсто, потенцијално жели да се исели из Србије, показало је. истраживање "Зашто људи одлазе из Србије" које је организација "Србија 21" спровела током јуна и јула ове године на узорку од хиљаду пунолетних грађана.
Како је саопштила та организација, међу онима који размишљају о одласку највише их је старости од 18 до 29 година, (34 одсто или око 450.000 грађана).
Од оних који желе да оду у иностранство, 45 одсто размишља о трајном исељењу.
Најчешћи мотиви за исељење из земље су стандард (41 одсто), боље плаћен посао (36 одсто) и лоша ситуација у држави за девет одсто испитаних.
У земље Запада жели да се исели 85 одсто испитаника, а само два одсто је као жељену дестинацију одласка навело Русију.
Истраживање је осим у Србији спроведено и у дијаспори, и то онлине анкетом међу 2.149 пунолетних испитаника који су се иселили из Србије.
Огромна већина анкетираних (92 одсто) свој живот у иностранству оцењује бољим него у Србији. На питање због чега им је боље у иностранству највећи део истиче бољи животни стандард (37 одсто), уређену државу (13 одсто) и безбедност (шест одсто).
На питање да ли ће се вратити у Србију 41 одсто испитаних то не планира, док би се њих 35 одсто вратило, али тек када буду у пензији.
Највећи део испитаних, 90 одсто, будућност своје деце види у иностранству.
Проблем масовног исељавања људи није само проблем Србије, земаља региона већ и дела земаља Источне Европе, рекао је Иван Андрић, један од оснивача организације "Србија 21".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa