7. септембар 2025.7. сеп 2025.

Препорука за недељни ручак
Пилав са пилетином и печуркама
Недељни ручак је увек прилика да окупимо породицу за трпезом и уживамо у јелима која буде успомене, али и мирисима испуне дом. Овога пута предлажемо класик домаће кухиње у мало богатијем издању – пилав са пилетином и печуркама. Једноставан за припрему, а изузетно укусан, овај пилав ће сигурно постати један од ваших омиљених рецепата.
Састојци:
500 г пилетине (батаци или бело месо)
250 г свежих шампињона или мешаних печурака
2 шоље пиринча
1 главица црног лука
2 шаргарепе
1 зелена или црвена паприка
2–3 кашике уља или маслаца
1 л супе (пилеће или поврћне)
со, бибер и суви зачин по укусу
свеж першун за посипање
Припрема:
Пилетину оперите, посолите и побиберите, па је кратко пропржите на уљу са свих страна да добије лепу златну боју. Извадите месо и оставите са стране.
У истој масноћи продинстајте ситно сецкан црни лук, додате нарендану шаргарепу и паприку исечену на траке. Када поврће омекша, додајте и печурке исечене на листиће.
Додајте пиринач и кратко га пропржите уз мешање да зрна постану стакласта.
Вратите пилетину у шерпу, налијте супом тако да све буде покривено, затим смањите температуру и кувајте на тихој ватри око 20–25 минута, док пиринач не упије течност.
Када је јело готово, оставите га поклопљено још неколико минута да се укуси повежу.
Послужите топло, посуто свежим першуном, уз киселе краставчиће или сезонску салату.
Савет кувара
Ако желите да пилав буде још богатији, можете додати и неколико кашика белог вина приликом динстања поврћа. Такође, добро се слаже и са мало ренданог пармезана при сервирању.
Састојци:
500 г пилетине (батаци или бело месо)
250 г свежих шампињона или мешаних печурака
2 шоље пиринча
1 главица црног лука
2 шаргарепе
1 зелена или црвена паприка
2–3 кашике уља или маслаца
1 л супе (пилеће или поврћне)
со, бибер и суви зачин по укусу
свеж першун за посипање
Припрема:
Пилетину оперите, посолите и побиберите, па је кратко пропржите на уљу са свих страна да добије лепу златну боју. Извадите месо и оставите са стране.
У истој масноћи продинстајте ситно сецкан црни лук, додате нарендану шаргарепу и паприку исечену на траке. Када поврће омекша, додајте и печурке исечене на листиће.
Додајте пиринач и кратко га пропржите уз мешање да зрна постану стакласта.
Вратите пилетину у шерпу, налијте супом тако да све буде покривено, затим смањите температуру и кувајте на тихој ватри око 20–25 минута, док пиринач не упије течност.
Када је јело готово, оставите га поклопљено још неколико минута да се укуси повежу.
Послужите топло, посуто свежим першуном, уз киселе краставчиће или сезонску салату.
Савет кувара
Ако желите да пилав буде још богатији, можете додати и неколико кашика белог вина приликом динстања поврћа. Такође, добро се слаже и са мало ренданог пармезана при сервирању.
Редакција: Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
4. септембар 2025.