Инфо

7. септембар 2025.7. сеп 2025.
Пита са вишњама – класик домаће кухиње
Препорука за посластицу недеље

Пита са вишњама – класик домаће кухиње

Недељни ручак тешко је замислити без слатког завршетка. Ове недеље предлажемо један од највољенијих десерта домаће кухиње – питу са вишњама. Њена једноставност, свежина и киселкаста нота вишања чине је савршеним балансом између лаганог и освежавајућег колача и традиционалног укуса који враћа у детињство.

Састојци:

500 г кора за питу

600 г вишања (свежих или из компота, добро оцедити)

200 г шећера (према укусу)

1 ванилин шећер

100 г гриза или мрвица од кекса (за упијање сока)

100 мл уља

прах шећер за посипање

Припрема:

Вишње очистите од коштица и добро их оцедите од вишка сока. Помешајте их са шећером, ванилин шећером и гризом или мрвицама.

Коре поделите у парове – сваку кору премажите уљем, а затим прекријте другом.

На ивицу пара кора распоредите фил од вишања и увијте у ролат.

Ролате слажите у подмазан плех, премажите их уљем и пеците у загрејаној рерни на 180 °Ц око 35–40 минута, док кора не добије златну боју.

Када се пита прохлади, посипајте је прах шећером и исеците на комаде по жељи.

Савет:

Ако желите да пита има још свежији укус, додајте мало коре лимуна у фил. Одлично се служи уз шољицу кафе или куглу ванила сладоледа, што је чини правим гастрономским ужитком.
Редакција: Гласа Подриња

Најновији број

4. септембар 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa