Инфо

21. октобар 2018.21. окт 2018.
Одржан Велики школски час у Шумарицама

Одржан Велики школски час у Шумарицама

У Меморијалном парку Шумарице у Крагујевцу одржан је молебан ђацима и професорима убијеним на данашњи дан 1941. године и изведен традиционални комеморативно-уметнички Велики школски час поводом 77. годишњице стрељања цивила у Другом светском рату.
Венце код споменика стрељаним ђацима и професорима положили су представници Прве крагујевачке гимназије, министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, изасланици амбасада Немачке, Палестине, Словачке, Израела, Белорусије, Чешке, Француске и Русије, као и представници Шумадијског округа и Универзитета у Крагујевцу.
Славица Ђукић Дејановић је рекла да је велики школски час и ове године послао поруку мира и апел да више никад не буде трагедија попут оне 21. окртобра 1941. године.
"Сам школски час има увек и уметничку ноту али оно што је највредније то су деца, Крагујевчани који га чине масовним часом и та порука одлази из Крагујевца. Мислим да нико не зна историју новијег доба тако добро као Крагујевчани захваљујући Великом школском часу", поручила је Ђукић Дејановић.
На Великом школском часу у 11 часова, изведен је адаптирани текст драме Ђорђа Милосављевића "Нисам крив што сам жив", у режији Слађане Килибарде.
Пред почетак програма, Милосављевић је рекао новинарима да је тим драмским текстом желео да скрене пажњу на оне који су преживели стрељање, као и на оне који сада живе.
"Ово би требало да буде мали искорак јер је текст драмски више него што је поема. Његов смисао у ствари је садржан у његовом наслову - 'Нисам крив што сам жив'. То је цитат глумца Мије Алексића, који је преживео крагујевачко стрељање", казао је Милосављевић.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa