Инфо

29. октобар 2018.29. окт 2018.
Борба против можданог удара, најважнија превенција

Борба против можданог удара, најважнија превенција

Мождани удар је један од најмасовнијих убица, јер га годишње доживи билизу 30.000 људи у Србији, а готово трећина пацијената премине. Под слоганом "Уздигни се, устани поново после можданог удара!" ове године обележава се Светски дан борбе против можданог удара.

Међу првим ризицима од појаве можданог удара издвајају се хипертензија, затим неадекватна исхрана и физичка активност, као и пушење, повишене масти у крви и дијабетес.

Иако лекари напомињу да је превенција од можданог удара најважнија, до њега ипак долази. Може да погоди како најстарије грађане, тако и младе. Најважније је препознати симптоме можданог удара.

"То су пре свега одузетост и слабост једне половине тела, смањен осећај додира или нека акутна нагло настала нестабилност", каже начелница Одељења за ургентну неурологију у Ургентом центру др Дејана Јовановић за РТС .

Захваљујући тромболитичкој терапији која се примењује више од десет година мождани удар може да се успешно лечи.

"Од скоро примњујемо савремену методу физичког одстрањивања тромба из самог крвнога суда који је био запушен услед можданог удара. И то код најтежих случајева се показала као успешна и омогућава да пацијент буде без инвалидитета", каже Јовановићева.
RTS

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa