Инфо

14. новембар 2018.14. нов 2018.
НБС: Постоји простор за смањење премије осигурања аутомобила

НБС: Постоји простор за смањење премије осигурања аутомобила

Народна банка Србије (НБС) саопштила је данас да, према њиховим подацима, постоји простор за смањење премије осигурања од аутоодговорности, као и да НБС није законски надлежна да доноси одлуку о промени "цене" осигурања.

Осигурање од аутоодговорности је законски обавезно осигурање које се закључује приликом регистрације моторних возила, а њиме је покривена одговорност власника, односно корисника, када употребом моторног возила причини штету трећим лицима.

"За евентуално доношење новог премијског система и тарифе којим би се променила премија осигурања од аутоодговорности треба се обратити Удружењу осигуравача Србије (УОС), а НБС би након упућеног предлога размотрила да ли евентуални предлог може да угрози заштиту права осигураника и трећих оштећених лица, као и стабилност тржишта", наводи се у саопштењу.

Додаје се да одредбе Закона о обавезном осигурању у саобраћају прописују обавезу осигуравајућих друштава да податке за обрачун премије достављају УОС-у, који обрађује ове податке и објављује их на својој интернет презентацији.

"Оцене да је НБС дала сагласност на повећање премије осигурања од аутоодговорности, како би обезбедила плаћање накнада или провизија техничким прегледима у износу од чак 25 одсто премије не стоје, јер је наведено супротно члану Закона о обавезном осигурању у саобраћају... НБС је у више наврата спроводила поступке контроле и изрицала мере наџора, укључујући и новчане казне друштвима за осигурање и њиховим руководиоцима управо због кршења тог члана Закона", наводи се у саопштењу.

Поводом навода да је НБС "подигла цену" осигурања од аутоодговорности "са намером да покрије губитке друштава за осигурање од природних непогода и обезбеди плаћање накнада техничким прегледима", НБС је указала да је приликом одређивања минималне тарифе осигурање од аутоодговорности анализирана довољност минималних износа премија намењених за штете, уговорне суме осигурања и за друге намене, и да је, према тој анализи, износ премије у том моменту био "довољан".

"УОС очекује да тај износ неће бити довољан у будућности због знатних промењених околности и њиховог утицаја на премију осигурања од аутоодговорности... Према образложењу којим је дата предметна сагласност на повећање премије осигурања од аутоодговорности од 45 одсто, НБС је узела у обзир факторе које је навео УОС", наводи се у саопштењу.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa