Инфо

14. новембар 2018.14. нов 2018.
Нацрт Закона о социјалном предузетништву не препознаје предузећа која запошљавају 10.000 људи

Нацрт Закона о социјалном предузетништву не препознаје предузећа која запошљавају 10.000 људи

(Бета) - Коалиција за развој солидарне економије саопштила је данас да предложени Нацрт закона о социјалном предузетништву не препознаје удружења, фондације и задруге које тренутно у Србији запошљавају око 10.000 људи, као носиоце социо-предузетничких активности.

Оцењено је да би усвајање таквог прописа, о којем јавна расправа траје до 23. новембра, значило искључивање већине постојећих социјалних предузећа из будуће законске регулативе.

"Појам социјалног предузетништва ограничава се искључиво на радну интеграцију, а занемарује његову социјалну димензију што је супротно пракси већине европских земаља. Закон не би требало да прописује статусне облике, већ да предвиди услове под којима се постојећи правни облици могу идентификовати са социјалним предузећима за радну интеграцију", пише у саопштењу Коалиција за развој солидарне економије.

Наводи се и да предложени текст закона омогућава да социјална предузећа оснивају локалне самоуправе и покрајине што је супротно актуелној пракси у Европској унији и досадашњој пракси у Србији.

Коалиција за развој солидарне економије и Грађанске иницијативе позвале су Владу Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да у процесу јавне расправе преименују и унапреде постојећи Нацрт закона о социјалном предузетништву како би његов назив био у потпуној сагласности са материјом коју регулише.

Њихов предлог је да Закон о социјалном предузетништву буде назван Закон о социјалним предузећима за радну интеграцију, како би била омогућена законска и институционална подршка рањивим групама да уђу на тржиште рада.

Уколико закон не буде преименован, Коалиција за развој солидарне економије тражиће његово повлачење из процедуре.

Коалицију за развој солидарне економије чине Европски покрет у Србији, Иницијатива за развој и сарадњу, Смарт колектив и Траг фондација, организације оснивачи некадашње Коалиције за развој социјалног предузетништва настале 2010. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa